Nove sanitarne mere u Grčkoj: Maske svuda i za decu, ponovo zabrane
01.08.2020 Atina/ Beograd

Nove sanitarne mere u Grčkoj: Maske svuda i za decu, ponovo zabrane

Nove sanitarne mere u Grčkoj: Maske svuda i za decu, ponovo zabrane Foto: Beta, AP / Burhan Ozbilici
Povratak ograničenja, opšta upotreba maski i stroga kontrola, među novim merama su koje je danas objavila Vlada Grčke zbog ponovnog širenja zaraze korona virusom.

Jul je bio loš za Grčku zbog postepenog povećanja broja novih slučajeva te su se za mesec dana pojavile stotine novoobolelih. Rekordan je bio petak, poslednji dan jula, sa 78 novih slučajeva korona virusa, i tri nova smrtna slučaja, kojih pre toga dugo nije bilo.

Od 78 novih slučajeva za jedan dan, 10 je otkriveno testovima na ulazima u zemlju. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 4.477, od čega se 28 odsto smatra povezanim s putovanjem u inostranstvo, a 49 odsto su kontakti ranije zaraženih.

Zbog brzog porasta broja slučajeva, nadležni podsekretar Ministarstva unutrašnjih poslova je objavio vanredne nove mere koje su na snazi od danas, a većina će trajati tokom avgusta, kada su Grci masovno na odmoru.

Grčki mediji beleže da je podsekretar Nikos Hardaljas, "napravio komunikacioni šou", jer se pred novinarima pojavio - s maskom na licu što je u Grčkoj retkost u takvim prlikama.

Hardaljas je objavio da je do kraja avgusta obavezna upotreba maske u svim zatvorenim prostorima, sem za decu mlađu od tri godine.

Upotreba maske se preporučuje i napolju kada nije moguće održati metar i po rastojanja od drugih ljudi.

Sanitarne mere i ograničenja korišćenja plaža takođe se produžavaju do kraja avgusta, kao i mere predviđene za komercijalne turističke brodove i za privatne čamce.

Od ponedeljka, 3. avgusta, do nedelje, 9. avgusta na snazi će biti zabrana da gosti stoje u svim ugostiteljskim objektima koji rade noću, te svi gosti mogu samo sedeti, s propisanim međusobnim razmakom od bar metar ipo.

Zabrana uobičajenih narodnih letnjih vašara i drugih javnih skupova napolju produžena je do kraja avgusta.

Od ponedeljka, 3. avgusta, do polovine meseca, na 100 je ograničen broj prisutnih na venčanjima, krštenjima, sahranama.

Do polovine avgusta su zabranjene posete pacijentima u bolnicama, stanarima staračkih domova i osobama u centrima za izbeglice.

Pored toga, obustava vazdušnih veza s Turskom, Albanijom i Severnom Makedonijom produžena je do 15. avgusta, kao i pomorskih s Turskom i Albanijom.

Odluka o dolasku kopnom samo preko graničnog prelaza Promahonas, iz Bugarske, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata, takođe ostaje bar do 15. avgusta, kao i odluka o tome da takav test moraju imai i putnici koji avionom dolaze iz Bugarske, Rumunije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side