09.03.2018 London

Nobelovac Salston umro u 76. godini

Nobelovac Salston umro u 76. godini Foto: Pixabay
Britanski naučnik Džon Salston, koji je pomogao u dešifrovanju ljudskog genoma, umro je u 76. godini.

Institut Velkom Sanger (Wellcome Sanger Institute), naslednik istraživačkog centra za ispitivanje genoma koji je osnovao Salston, potvrdio je danas da je naučnik preminuo.

Salston je 2002. podelio Nobelovu nagradu iz medicine sa Sidnijem Brenerom i Robertom Horovicom za doprinos otkrivanju kako geni kontrolišu deobu ćelija.

On je posmatrao valjkaste crve, nematode, kako bi dešifrovao kako se dele ćelije i stvara nešto novo, čime je, kako navodi njegov institut, došao do otkrića koja su bila ključna za razumevanje razvoja kancera, preneo je Asošiejted pres.

"Danas svi mi osećamo gubitak velikog naučnog vizionara i lidera koji je imao istorijski, prekretnički doprinos znanju o živom svetu i uspostavio misiju i program koji definiše nauku 21. veka", rekao je Majk Straton, direktor Instituta Velkom Sanger.

Salston je od rane dobi bio fasciniran mehanizmom organizama. Diplomirao je na Kembridžu 1963. godine, a postdoktorska istraživanje je radio u Kaliforniji pre nego što se pridružio grupi Sidnija Brenera u laboratoriji za molekularnu biologiju na Univerzitetu Kembridž gde je prvi put identifikovana struktura DNK. Genetsku mapu nematoda su objavili 1990. godine.

Salston je do svoje smrti bio predsednik Instituta za nauku, etiku i inovaciju na Univerzitetu Mančester, gde je istraživao odnos naučnika i društva.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side