Njujorška policija: Tajms skver najbezbednije mesto za Novu godinu
31.12.2019 Njujork

Njujorška policija: Tajms skver najbezbednije mesto za Novu godinu

Njujorška policija: Tajms skver najbezbednije mesto za Novu godinu Foto: Beta, AP
Šef njujorške antiterorističke jedinice očekuje da će Tajms skver biti "najbezbednije mesto na planeti Zemlji" za novogodišnju noć, preneo je Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Hiljade policajaca biće na dužnosti tokom dočeka Nove godine, zajedno sa specijalizovanim jedinicama naoružanim dugim cevima, u pratnji pasa dresiranih za otkrivanje eksplozivnih naprava i uz druge preduzete mere.

Prvi put bi policijski dronovi trebalo da nadziru veliku proslavu - godinu dana nakon što je kiša prizemljila posmatračke male bespilotne letelice, tokom dočeka 2019.

Ove godine, meteorolozi najavljuju nešto oblaka, ali kiše ne bi trebalo da bude, kao ni veće hladnoće koja je ledila kišu tokom proslave pre dve godine.

Zamenik njujorškog komesara za obaveštajne službe i antiterorizam Džon Miler, rekao je da primena različitih bezbednosnih alata i tehnika daje policiji "raznolike šanse da uhvati nešto što bi pokušalo da prođe".

"Tajms skver će verovatno biti najbezbednije mesto na planeti Zemlji za novogodišnje veče, jer niko drugi ne ulaže toliko truda u događaj poput ovog", rekao je Miler.

Komesar policije Dermont Šaj rekao je da ne postoji specifična i kredibilna pretnja po taj događaj, koji privlači stotine hiljada ljudi u centar Menhetna i milione gledalaca pred TV ekrane.

Ulice oko Tajms skvera biće zatvorene za saobraćaj nekoliko sati pre ponoći, a policijska vozila i kamioni napunjeni peskom biće pozicionirani tako da zaustave eventualni pokušaj uletanja kolima u masu.

Svi koji nameravaju da prisustvuju dočeku koji će biti ispunjen konfetama, treba da očekuju da će biti pregledani detektorima metala pre nekog što priđu jednom od 65 ispostava za posmatranje proslave, koje su organizovane da bi se sprečilo prepunjavanje samog Tajms skvera.

Rančevi, stolice i ručni frižideri zabranjeni su, kao i korišćenje ličnih dronova. I nemojte ni pomisliti na to da otvorite penušavo vino, ili neko drugo žestoko piće, navela je njujorška policija koja je dodala da je alkohol strogo zabranjen.

Policija će nadzirati proslavu sa više od 1.000 kamera, čemu će biti pridodati snimci iz policijskih helikoptera i dronova.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side