23.02.2018 Vašington

Njujork tajms: Bivši Trampov saradnik danas priznaje krivicu

Njujork tajms: Bivši Trampov saradnik danas priznaje krivicu Foto: Beta / AP
Bivši visoki zvaničnik izbornog štaba američkog predsednika Donalda Trampa danas bi trebalo da prizna krivicu pošto je protiv njega podnela optužnicu istraga specijalnog savetnika o ruskom mešanju u američke izbore, preneo je Njujork tajms (The New York Times) pozivajući se na izvore.

Uticajni list ocenjuje da bi priznanje krivice savetnika Roberta Gejtsa koji je blisko povezan s bivšim šefom Trampovog štaba Polom Manafortom, bilo znak da saradjuje s istragom specijalnog savetnika Roberta Mulera.

Gejts je dugogodišnji politički konsultant koji je bio zamenik šefa Tramovog izbornog štaba. On i Manafort su prethodno radili kao savetnici bivšeg proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Dogovor o priznanju mogao bi da bude značajan razvoj istrage - znak da Gejts planira da ponudi inkriminišuće informacije protiv dugogodišnjeg saradnika Manaforta ili drugih članova Trampovog štaba u zamenu za blažu kaznu, naveo je Njujork tajms.

Muler je povećao pritisak na Gejtsa i Manaforta desetinama novih optužnica za pranje novca i bankarske prevare koje su juče obelodanjene.

Muler je protiv Gejtsa i Manaforta prvi put podigao optužnice u oktobru i obojica su se izjasnila da nisu krivi.

Gejtsova prva briga je da zaštiti svoju porodicu, i emotivno i finansijski od otezanja sudjenja, rekla je jedna osoba upoznata s njegovom strategijom odbrane na sudu.

Zasad nije jasno šta bi Gejts mogao da ponudi istrazi specijalnog savetnika. U optužnicama protiv Gejtsa i Manaforta ništa ne ukazuje na središnje pitanje Mulerove istrage - da li su Tramp ili njegovi saradnici koordinisali aktivnosti s ruskom vladom da se ometu predsednički izbori.

Gejts je bio u izbornom štabu znatno duže od Manaforta koji je smenjen u avgustu, ali je do dana izbora bio u Trampovom avionu.

U optužnici se navodi razvijena shema Gejtsa i Manaforta kako da sakriju od američkih vlasti milione dolara koje su zaradili kao politički konsultanti u Ukrajini gde su radili za bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, dugogodišnjegi saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi Njujork tajms.

List dodaje da su radom u Ukrajini bili povezani s brojnim ljudima s vezama u Kremlju, među kojima je tajkun Oleg Deripaska.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side