Ništa od gej brakova u Crnoj Gori
20.01.2012 Podgorica

Ništa od gej brakova u Crnoj Gori

Ništa od gej brakova u Crnoj Gori
Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu savetnika premijera Jovana Kojičića da se Porodični zakon proglasi neustavnim, jer se njime uskraćuju prava LGBT osoba da žive zajedno.

Sudija Ustavnog suda, Desanka Lopičić, kazala je da je zakonodavac na osnovu ustavnog ovlašćenja Porodičnim zakonom odredio brak i odnose u porodici.

Osporenom odredbom niti se uređuje niti zabranjuje postojanje istopolnih zajednica. To pitanje ne treba da bude predmet Porodičnog zakona, rekla je ona.

Lopičić je, kako prenose podgorički mediji, kazala da postoji prostor za pravno uređenje istopolne zajednice donošenjem posebnog propisa. Porodični zakon ne predstavlja smetnju da se istopolne zajednice pravno urede donošenjem posebnog propisa, navela je ona.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres, Zdravko Cimbaljević, kazao je da ta organizacija ceni to što su prava LGBT osoba razmatrana pred Ustavnim sudom, te da je to potvrda da su prava seksualnih manjina nezaobilazni dio pravnog, stručnog, političkog i socijalnog diskursa u Crnoj Gori.

autor: AS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side