Niki Hejli: Izrael ne bi trebalo da brine za Trampov 'sporazum veka'
13.06.2019 Vašington

Niki Hejli: Izrael ne bi trebalo da brine za Trampov 'sporazum veka'

Niki Hejli: Izrael ne bi trebalo da brine za Trampov 'sporazum veka' Foto: prtscr ytb
Bivša ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je da Izrael "ne bi trebalo da brine" za takozvani "sporazum veka" - izraelsko-palestinski mirovni plan američkog predsednika Donlada Trampa, jer ne zahteva ništa zauzvrat.

Hejli je objasnila da se ne traži ništa ni za Trampovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela, ni okupirane Golanske visoravni kao izraelske teritorije.

Ona je to rekla u intervjuu za izraelski list "Izrael Hajom" u odgovoru pitanje o tome da li bi Izraelci trebalo da brinu da će dugo očekivani mirovni plan koji dve godine pripremaju Trampovi savetnici Džared Kušner i Džejson Grinblat, zahtevati izraelske ustupke zbog američkog priznanja Golana i Jerusalima.

Tramp je ranije tvrdio da će Izrael morati da plati "visoku cenu" za priznanje Jerusalima kao samo izraelskog u decembru 2017. i preseljenje Ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad maja 2018. godine.

Izjava bivše ambasadorke, kako se čini, protivreči toj Trampovoj tvrdnji.

"Izrael ne bi trebalo da brine jer je jedan od glavnih ciljeva, na koji su se kroz bliskoistočni plan fokusirali Kušner i Grinblat, bio nacionalni bezbednosni interesi Izraela", rekla je Hejli.

Upozorila je da primena plana neće biti laka i da ga "obe strane neće voleti niti će ga mrzeti".

Ona smatra da obe strane žele mir i ako je tako one će odlučivati o detaljima, a ne SAD.

Hejli, ambasadorka u UN od januara 2017. do kraje 2018. godine, u intervjuu je kritikovala Palestinsku upravu što je unapred odbacila Tarmpov plan i što je odlučila da bojkotuje konferenciju "Mir i prosperitet" krajem juna održati u Bahreinu gde SAD nameravaju da predstave ekonomski deo "sporazuma veka".

Palestinska uprava predsednika Mahmuda Abasa je pozvala arapske zemlje da bojkotuju taj skup, ali su učešće potvrdili Egipat, Jordan, Maroko, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side