31.12.2017 Hag

Nezavisna istraga nije utvrdila propuste Haga povodom samoubistva Praljka

Nezavisna istraga nije utvrdila propuste Haga povodom samoubistva Praljka Foto: Wikipedia
Nezavisna stručna istraga sprovedena nakon samoubistva generala Slobodana Praljka, osuđenog za zločine u BiH, utvrdila je da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog suda u pogledu tretmana zatvorenika, i da prema tome nije potrebna nikakva izmena pravila o njegovom radu, sapštio je danas Tribunal u Hagu.

Kako prenosi agencija Hina, istragu koja je sprovedena od 1. do 29. decembra kao dopuna tekućoj krivičnoj istrazi holandskih vlasti, vodio je sudija Hasan B. Dželou, predsednik Vrhovnog suda Gambije i bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Istraga je bila fokusirana na primerenost pravnog i političkog okvira Haškog tribunala i poštovanje propisanih procedura.

"Moja revizija nije utvrdila nikakve propuste ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog tribunala kada je reč o tretmanu zatvorenika u UN-ovom zatvoru i Sudu i prema tome ne predlažem nikakve promene pravila i propisa", naveo je sudija Dželou u saopštenju.

Kako je dodao, revizija je pokazala da su službenici zatvora u Sheveningenu, čuvari i drugo osoblje Haškog tribunala poštovali pravni okvir kada je reč o tretmanu Slobodana Praljka.

"Kako se navodi u mojim zaključcima, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u okviru pravila Nelsona Mendele (minimalna pravila o tretmanu zatvorenika), ne postoje mere koje bi zajamčile otkriće otrova u bilo kojoj fazi", naveo je sudija i dodao da je "ipak, revizija ukazala na neke mere koje bi mogle biti preduzete kako bi se povećala verovatnoća otkrića u budućim slučajevima".

On je naveo preporuke koje se odnose na procedure pretraživanja, uključujući posetioce i ćelije zatvorenika, kao i kurseve obuke za čuvare, a uz to preporučio je da se uvede 30-minutno odlaganje televizijskog prenosa izricanja presuda.

U pogledu otrova koji je Praljak upotrebio, Dželou navodi da je reč o kalijevom cijanidu te da nije moguće tačno utvrditi kada ga je i kako nabavio.

"Supstanca koju je Praljak uzeo je analizirana i utvrđeno je da je reč o kalijevom cijanidu. Kalijev cijanid nije moguće legalno nabaviti u zatvoru niti ga ilegalno proizvesti od supstanci dostupnih u zatvoru. Kalijev cijanid može biti poslat kao prah ili rastopljen u vodi. Količina potrebna za smrtonosnu dozu iznosi 200 do 300 mg (što odgovara jednoj tableti)", naveo je sudija.

On je dodao da bi tekuća istraga holandskih vlasti mogla da razjasni kada je Praljak došao do otrova i istakao da je važno napomenuti da službenici UN-ovog zatvora ili Haškog tribunala nisu imali nikakve informacije da Praljak poseduje otrov.

"Da su imali, mogle su biti preduzete dalje kontrolne mere (pretrage ćelija i Praljka). Međutim, čak i da su takve informacije bile dostupne, priroda i količina otrova bile su takve da je lako mogao ostati neotkriven čak i najstrožim pretraživanjem ljudi, ćelija i drugih područja. Mala količina (otrova), ograničenja u pravilima o strogom pretraživanju i priroda opreme za pretraživanje u UN-ovom zatvoru i Sudu doprineli su tome da je bilo teško otkriti otrov", precizirao je Dželou.

U nezavisnoj istrazi pomagali su i nezavisni stručnjaci s velikim domaćim i međunarodnim iskustvom kada je reč o merama bezbednosti u zatvorima, koji su analizirali relevantne međunarodne i haške propise o pritvoru i internim sigurnosnim procedurama.

Sudija Dželou bio je upoznat s napretkom holandske krivične istrage i sastao se s predstavnicima hrvatske ambasade u Hagu, navodi se u saopštenju Tribunala.

General Slobodan Praljak, bivši načelnik glavnog stožera Hrvatskog veća odbrane, počinio je 29. novembra samoubistvo prilikom izricanja pravosnažne presude u sudnici Haškog suda. Žalbeno veće potvrdilo mu je kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina u BiH.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side