Netanjahuovi rivali odbacili tvrdnju o državnom udaru
22.11.2019 Beograd

Netanjahuovi rivali odbacili tvrdnju o državnom udaru

Netanjahuovi rivali odbacili tvrdnju o državnom udaru Foto: Beta / AP
Lideri izraelskog saveza partija centra Plavo i belo oštro su kritikovali premijera Izraela Benjamina Netanjahua što je tvrdio da postoji pokušaj da se nelegalno svrgne s vlasti i pozvali ga da se povuče zbog optužnice za mito i prevaru.

"Nema državnog udara u Izraelu, već onih koji su se barikadirali na vlasti", rekao je Beni Ganc, glavni Netanjahuov rival na izborima u septembru, nakon što je sinoć Netanjahu u obraćanju preko televizije optužio policiju i državne tužioce ; za "pokušaj udara" protiv njega.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit u četvrtak je zvanično optužio Netanjahua u nizu korupcionaških skandala, navodi AP.

To je prvi put u istoriji Izraela da se premijer na vlasti suočava sa krivičnim optužnicama i Netanjahu tvrdi da će ostati na vlasti dok se bori protiv njih.

Ganc je, međutim, ocenio da Netanjahuov govor "jasno pokazuje da mora da se povuče sa svoje pozicije i da se usredsredi na optužbe protiv sebe".

"On je itekako svestan da ozbiljni i složeni izazovi sa kojima se suočena držva Izrael, kako u odnosu na bezbednost tako i u društvenoj i ekonomskoj areni, zahtevaju premijera koji je sposoban da uloži svoje puno vreme, energiju i pažnju", rekao je Ganc samo dan nakon što je okončao pokušaj da obrazuje vladajuću koaliciju zbog čega je nastavljen politički zastoj u Izraelu pred moguće treće izbore za manje od godinu dana.

Jair Lapid, čovek broj dva u savezu Plavo i belo je Netanjahuov govor označio bezumnim.

U emotivnom govoru odmah nakon objave optužnice Netanjahu je odbacio slučajeve protiv sebe, zahtevajući da se otvori istraga policije i tužilaštva.

"Ja duboko poštujem pravosudni sistem u Izraelu. Ali je potrebno biti slep i ne videti da se nešto loše događa policijskim istražitaljima i tužilaštvu. Mi vidimo pokušaj udara policije lažnim optužbama", rekao je on odbacivši pozive da podnese ostavku i naglasvši da neće dozvoliti da "laž pobedi".

Netanjahu je potom na društvenim mrežama više puta poručio "istražiti istražitelje".

I pre Netanjahuovog govora poltički rivali i ne samo oni su pozivali da se povuče i to omdah.

Optužnica protiv 70-godišnjeg Netanjahua objavljena je u vreme kada je paralisan izraelski politički sistem i preti njegovoj dugogodišnjoj vladavini, konstatuje AP.

On ne mora da podnese ostavku ali je značajno oslabljen, a stalo mu je da bude na funkciji dok se brani.

Dok je istraga trajala posmatrači su Netanjahuove kritike neprijatelsjkih medija, kako ih je nazivao, policije i sudskog sistema upoređivali sa taktikom njegovog dobrog prijatelja predsednika SAD Donalda Trampa.

U optužnici je navedeno da je Netanjahu dobio na poklon šampanjac i cigare u vrednosti više hiljada dolara od prijatelja milijardera, nudio usluge novinskom izdavaču i koristio svoj uticaj da pomogne bogatom telekom mandatu u zamenu za povoljnjo izveštavnje na novinskom sajtu telekomunikacione kompanije.

Odluka o optužnci pala je nakon izbora u septembru na kojima nije bilo jasnog pobednika i pošto ni Netanjahu ni Ganc nisu uspeli da obrazuju parlamentarnu većinu. To se dogodilo prvi put u istoriji Izraela.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side