09.07.2019 Jerusalim

Netanjahuovi rivali angažovali Obaminog stratega za predstojeće izbore

Netanjahuovi rivali angažovali Obaminog stratega za predstojeće izbore Foto: Beta/AP/Ariel Schalit
Glavni rivali premijera Izraela Benjamina Netanjahua na predstojećim parlamentarnim izborima u septembru su navodno angažovali američkog političkog konsultanta i ispitivača javnog mnjenja Džoela Benensona koji je bio glavni strateg uspešnih kampanja Baraka Obame 2008. i 2012. godine.

Savez partija centra Plavo i belo, predvođen bivšim konandatom izraelske vojske Benijem Gancom, osvojio je na izborima u aprilu 35 poslaničkih mandata od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, isto koliko i Netanjahuov konzervativni Likud, ali nije uspeo da obezbedi dovoljnu podršku da bi mogao da okonča njegovu vladavinu.

Mandat za sastav vladajuće koalicije predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio je Netanjahuu pošto je izgledalo da će mu to poći za rukom uz podršku desničarskih i verskih partija.

Netanjahu međutim nije u tome uspeo u predviđenom roku i Kneset je raspušten, a parlamentarni izbori održaće se drugi put ove godine, 17. septembra. To se još nikada nije desilo u istoriji Izraela.

Neki poznavaoci prilika kažu da savez partija centra nije imao kampanju koja bi se mogla porediti sa kampanjom Likuda, a da je posle izbora bio anemičan i nije se pokazao kao oštra opozicija Netanjahuu.

Benenson, čije je sedište u Njujorku, je Jevrejin i rukovodi istoimenom Strateškom grupom i bio je strateg mnogih američkih senatora, guvernera i gradonačelnika uglavnom iz Demokratske stranke.

On takođe savetuje poslovne kompanije, a nedavno ga je angažovao Fejsbuk.

I mada je postigao uspeh kao strateg bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, njegovi nedavni napori uloženi u kampanju Hilari Klinton za predsedničke izbore 2016. godine nisu urodili plodom.

Tiražni izraelski list "Maariv" najavljuje da će on po svoj prilici doći u Izraelu u avgustu, a savez partija Plavo belo je navodno angažovao ješ jednog američkog stratega koji će se usredsrediti na digitalni sadržaj.

Glavni strateg saveza partija biće Plavo i belo biće i dalje Izrael Bahar kome partijsko rukovodstvo veruje.

Taj savez je, kako se čini, potvrdio izveštaj Maariva, ocenivši da je angažovanje američkih konsultanata rezultat njihovog poznavanja analiziranja ispitivanja javnog mnjenja.

Uz to se dodaje da su američki glasači drugačiji od američkih i da je ipak najvažniji rad na terenu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side