Netanjahuov sin: Palestina ne postoji jer nema slova p u arapskom jeziku
25.04.2019 Jerusalim

Netanjahuov sin: Palestina ne postoji jer nema slova p u arapskom jeziku

Netanjahuov sin: Palestina ne postoji jer nema slova p u arapskom jeziku Foto: Beta / AP
Sin premijera Izraela Benjamin Netanjahua, Jair Netanjahu, izazvao je kontroverzu kada je tvrdio da Palestina ne postoji.

On je na Tviteru napisao da "nema takve stvari" kao što je Palestina jer nema slova "p" u arapskoj abecedi.

Na društvenim mrežama je ta teorija izazvala podsmehe ovih dana jer su korisnici naveli da je arapska reč za Palestinu "falastin".

Bilo je i drugih komentara na njegov tvit i između ostalog je rečeno da nema slova "j" u hebrejskom alefbetu.

Izraelsko-američki propalestinski aktivista Miko Peled je napisao da s obzirom da nema slova "j" u hebrejskom ne može biti "ni Jevreja, ni Judeje i defintivno ne Jerusalima".

Dvadesetsedmogodišnji Jair Netanjahu je pokušao potom opravda svoju tvrdnju, objavivši na Tviteru da se naziv Palestina koristio samo za geografsko područje kada su Rimljani ugušili jevrejsku pobunu u 2. veku nove ere kao "kazna".

Zakari Foster sa Univerziteta Prinston je međutim napisao da se naziv Palestina koristio za teritoriju između reke Jordan i Sredozemnog mora i pre doba Rimljana.

Stariji sin premijera Netanjahua je i ranije bio poznat po komentarima na društvenim mrežama koji su izazivali buru reakcija, podsećaju mediji.

"Tajms ov Izrael" navodi da mu je u decembru 2018. godine bilo zabranjeno da koristi Fejsbuk zbog komentara protiv muslimana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side