Netanjahua optužuju da koristi korona virus da učvrsti vlast
19.03.2020 Jerusalim

Netanjahua optužuju da koristi korona virus da učvrsti vlast

Netanjahua optužuju da koristi korona virus da učvrsti vlast Foto: Beta/AP/Gali Tibbon/Pool
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu suočava se sa sve više optužbi da koristi krizu da učvrsti vlasti i podrije demokratske osnove zemlje dok vlada uvodi niz vanrednih mera kako bi zaustavila širenje korona virusa.

 

Usred sveobuhvatnih ograničenja Netanjahu je uspeo da odloži početak suđenja zbog optužbi za korupciju i da dozvoli elektronsko nadgledanje izraelskih građana, te da blokira parlament i odloži donošenje zakona čiji je cilj njegova smena.

Svi ti potezi nakon trećih izraelskih parlamentarnih izbora za manje od godinu dana, na kojima ponovo nije bilo jasnog pobednika, naveli su opozicionara Jaira Lapida da kaže kako građani Izraela "ne žive više u demokratiji".

"Nema pravosudne grane u Izraelu. Nema zakonodavne grane u Izraelu. Postoji samo neizabrana vlada koju predvodi osoba koja je izgubila izbore. Možete to zvati kako hoćete ali to nije demokratija", ocenio je Lapid na svideo snimku.

U Izraelu je 400 ljudi testirano pozitivno na korona virus, oko četvrtine ukupnog broja u poslednja 24 sata.

Zbog brzog porasta broja zaraženih uveden je niz ograničenja, ljudima su date instrukcije da ostanu kod kuće, desetine hiljada ih je u kućnom karantinu i strancima je zabranjeno da uđu u zemlju.

Međutim, najkontroverznijom se smatra instrukcija da bezbednosna služba Šin bet koristi tehnologiju za nadgledanje telefona kako bi se sprečilo širenje virusa praćenjem telefona zaraženih.

Tu meru Izrael koristi na palestinskim teritorijama i tvrdi da je važno sredstvo za sprečavanje napada na Izraelce ali kritičari kažu da ima za cilj održavanje čvrste kontrole.

Nadgledanje u Izraelu izazvalo je kritike poslanika i grupa za ljudska prava.

Protivnici će se danas žaliti Vrhovnom sudu.

Ipak mnoge mere nisu svojstvene samo Izraelu. I u susednom Jordanu kralj Abdulah je zatvorio parlament i sudski sistem da obuzda zarazu.

Monarh, kako se čini, ima široku podršku za takav odnos prema krizi.

U Izraelu se Netanjahu obraća naciji skoro svake večeri i predstavlja se kao odgovorna osoba koja vodi zemlju kroz krizu bez presedana dok brani oštre mere koje je bio primoran da uvede da spasi živote, dok ga njegovi protivnici kritikuju i kažu da je fokusiran na sitnu politiku.

On je sinoć rekao da za 11 godina koliko je neprekidno premijer uvek odbijao da koristi nadgledanje građana Izraela i da je poslednja stvar koju će uraditi da povredi demokratiju.

Liberalni list Harec odgovorio je uvodnikom pod naslovom "Epidemija nadgledanja" ocenivši da se "pod okriljem bitke protiv širenja korona virusa premijer prelazne vlade Benjamin Netanjahu koncentrisao da prigrabi što veću moć".

Posle izbora 2. marta Netanjahu ima poršku 58 poslanika, tri manje nego što je potrebno za većinu u parlamentu od 120 poslaničkih mesta.

Šezdeset jedan poslanik, što predstavlja tesnu većinu, podržao je Netanjahuovog protivnika Benija Ganca, vođu partije centra Plavo i belo.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio je Gancu, bivšem komandantu izraelske vojske, da formira novu vladu.

Netanjahu je u međuvremenu iskoristio niz izvršnih naredbi i drugu taktiku u skladu sa svojim planom sprečavajući sastajanje parlamenta, pod izgovorom ograničavanja okupljanja zbog zaraze.

I predsednik Rivlin upozorio je zbog toga da je demokratski sistem zemlje pod pretnjom.

Netanjahu, lider konzervativnog Likuda i Ganc sastali su se hitno ove nedelje da diskutuju osnivanju vlade jedinstva kako bi se okončao politički zastoji.

Međutim, izgleda da nema napretka jer se oni i dalje prepiru.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side