02.08.2018 Jerusalim

Netanjahu upozorio Iran da ne zatvara ulaz u Crveno more

Netanjahu upozorio Iran da ne zatvara ulaz u Crveno more Foto: Beta, AP
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se njegova zemlja pridružiti međunarodnoj vojnoj koaliciji ukoliko Iran bude blokirao moreuz Bab el-Mandeb, posle napada jemenskih pobunjenika na dva saudijska tankera u Crvenom moru. Taj moruez, jedan od najaktivnijih pomorskih puteva u svetu, ključan je za isporuke nafte iz zemalja Persijskog zaliva.

"Početkom nedelje smo bili svedoci sukoba s iranskim saveznicima koji su pokušali da blokiraju međunarodnu plovidbu u moreuzu na ulazu u Crveno more. Ako Iran pokuša da blokira moreuz Bab el-Mandeb, ja sam ubeđen da će se suočiti sa međunarodnom koalicijom odlučnom da ga zaustavi. Ta koalicija će uključivati Izrael i njegovo oružje", rekao je juče Netanjahu na vojnoj ceremoniji.

Iran se smatra za glavnog neprijatelja Izraela i Netanjahu je više puta upozoravao na širenje iranskog vojnog prisustva u regionu.

Izrael pokušava da se približi arapskim zemljama igrajući na kartu zajedničkog neprijateljstva prema Iranu.

Bab el-Mandeb razdvaja Arabijsko poluostrvo i Rog Afrike, kao i Crveno more od Adenskog zaliva. Kroz njega prolaze tankeri iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Iraka na putu za Evropu i dalje, preko Sueckog kanala.

Saudijska Arabija je 26. jula odlučila da obustavi transport nafte kroz Bab el-Mandeb, posle napada jemenskih šiitskih pobunjenika Hutija na dva tankera.

Hutiji su juče objavili dvonedeljni prekid svojih pomorskih operacija.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side