05.12.2018 Jerusalim

Netanjahu: Uništavanje tunela Hezbolaha dok se ne postignu ciljevi

Netanjahu: Uništavanje tunela Hezbolaha dok se ne postignu ciljevi Foto: Beta / AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će se izraelska vojna operacija uništavanja tunela koje je ispod granice s Libanom prokopao Hezbolah "nastaviti dok se ne postignu ciljevi".

"To nije ograničena operacija, to je široka operacija koja traje", rekao je sinoć Netanjahu u obraćanju javnosti emitovanom preko televizije u štabu izraelske vojske u Tel Avivu, preneli su izraelski mediji.

Izrael je u utorak pokrenuo operaciju nazvanu Severni štit da uništi tunele.

Izgradnja tunela je kršenje Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN kojom je okončan drugi rat u Libanu 2006. godine, rekao je vojni portparol Ronen Manelis za izraelski vojni radio.

Netanjahu je ocenio da je namera ekstremističkog Hezbolaha da se ubaci na izraelsku teritoriju s jednim ciljem" da napadne i ubije nevine" Izraelce, te da su tuneli "deo šire regionalne operacije predvođene Iranom".

On je podsetio da je Izrael uništio mnogobrojne tunele koji su prokopani ispod granice s pojasom Gaze i dodao da su "godinama Hezbolah i (palestinski) Hamas trošili ogromne sume u izgradnju tunela", a da Izrael uništava to "oružje", kako ga je nazvao.

Komandant izraelske vojske general-potpukovnik Gadi Ajzenkot procenio je da će operacija trajati nekoliko nedelja i da je pokrenuta pre nego što je pretnja postala direktna i bliska za stanovnike severa i izraelske vojne baze.

Netanjahu je odmah nakon početka uništavanja tunela rekao da već ima uspeha i da će "ko god pokuša da povredi državu Izrael platiti visoku cenu", te da ta zemlja deluje odlučno i simultano na svim frontovima.

Operacija je počela na teritoriji Izraela nakon sastanka Netanjahua i državnog sekretara SAD Majka Pompea u Briselu u ponedeljak uveče na kojem se diskutovalo kako da zajednički blokira iranska agresija u Siriji, Iraku i Libanu.

Poznavaoci prilika napominju da je uništavanje tunela Hezbolaha objavljeno u vreme kada je Netanjahu suočen s predlozima policije da se protiv njega podignu optužnice za mito i da nije oštro odgovorio na pretnju nasilja iz pojasa Gaze.

On je rekao da će se Liban smatrati odgovornim za svu terorističku aktivnost koja potiče sa teritorije te zemlje i apelovao na Savet bezbednosti UN i zemlje širom sveta da osude akcije Hezbolaha, najavivši da će se Izrael boriti protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji, Libanu i Gazi.

Član Netanjahuove konzervatvine partije Likud i predsedavajući parlamentarnog odbora za unutrašnje poslove Joav Kiš rekao je da je najnovija operacija dokaz da je ono što je shvaćeno kao oklevanje i slabost premijera u odnosu na Gazu na jugu zapravo omogućilo operaciju na severu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side