14.03.2017 Jerusalim

Netanjahu s Trampovom izaslanikom o miru i izgradnji jevrejskih naselja

Netanjahu s Trampovom izaslanikom o miru i izgradnji jevrejskih naselja Foto: Beta, AP
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se sinoć sa predstavnikom predsednika SAD Donalda Trampa za međunarodne pregovore Džejsonom Grinblatom i razgovarao o mirovnom procesu i izgradnji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu.

O naseljima se diskutovalo "u nadi postizanja formule koja će dovesti do napredovanja ka miru i bezbednosti", navedeno je u kabinetu premijera, ali se ne pominje da li je postignut napredak na prevazilaženju nesporazuma između Izraela i SAD o tom pitanju, javljaju izraelski mediji.

Sastanak je trajao više od pet sati i Netanjahu i Grinblat su ponovili "posvećenost obeju zemalja promovisanju stvarnog i održivog mira između Izraela i Palestinaca koji će ojačati bezbednost Izraela i regionalnu stabilnost".

Netanjahu je izrazio uverenje da za vreme Trampovog mandata mir između Izraela i svih njegovih suseda i Palestinaca može postići i rekao da jedva čeka da blisko sarađuje s njim na tome.

Grinblat je ponovio posvećenost Trampa bezbednosti Izraela i pomaganju toj zemlji i Palestincima da postignu mirovni sporazum kroz direktne pregovore.

Na sastanku se razgovaralo i o ohrabrivanju palestinske ekonomije kako bi se poboljšao kvalitet života na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

U saopštenju Netanjahuovog kabineta je navedeno da on to vidi kao način povećanja mogućnosti za postizanje mira.

Visoki izraelski i američki zvaničnici su rekli da je cilj Grinblatove posete da počne da proučava detaljno pozicije izraelske i palestinske strane zbog zastoja u mirovnom procesu koji traje još od aprila 2014. godine.

Grinblat će se danas u Ramali na Zapadnoj obali sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

On je došao u region nekoliko dana nakon što je Tramp razgovarao telefonom s Abasom i pozvao ga u Belu kuću.

Tramp je u razgovoru izrazio uverenje da je mir između Izraela i Palestinaca moguć i da je vreme došlo za sporazum.

On je najavio da će takav sporazum ne samo pružiti Izraelcima i Palestincima mir i bezbednost koji zaslužuju već doneti pozitivnu promenu u regionu i svetu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw