16.07.2018 Jerusalim

Netanjahu: Razmena udara s Hamasom još nije završena

Netanjahu: Razmena udara s Hamasom još nije završena Foto: Beta, AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da "razmena udara" s Hamasom nije završena i da ne može biti prekida vatre dok Palestinci puštaju zapaljive zmajeve preko granice.

Obilazeći grad Sderot na jugu zemlje, blizu granice s pojasom Gaze, prvi put otkako su Palestinci počeli da puštaju zmajeve i balone sa zapaljivim materijalom na teritoriju Izraela, Netanjahu je rekao da "nema prekida vatre koji isključuje zmajeve i balone koji gore", navode izraelski mediji.

Neformalni prekid vatre stupio je na snagu u subotu uveče, pošto su prethodno palestinski ekstremisti za 24 sata ispalili oko 200 projektila na Izrael, a izraelska vojska odgovorila iz vazduha udarima na desetine ciljeva Hamasa kakvi se ne pamte od rata u Gazi 2014. godine.

"Sto godina se borimo protiv terorizma, borimo se silom. Na ovom mestu, u ovom trenutku, to je linija sukoba između islamskog terora i jevrejske države i mi smo odlučni da pobedimo. To uključuje razmenu udara, nije još gotovo", rekao je Netanjahu i dodao da će se Hamas suočiti sa "čeličnom zidom" ako nastavi agresiju.

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost dao je instrukcije vojsci da nastavi da napada mesta odakle se puštaju zmajevi i baloni, preneli su izraelski mediji.

Vojska je takođe razmestila protivraketni sistem odbrane Gvozdena kupola u području Tel Aviva i drugim oblastima na jugu zemlje.

Dogovor o prekidu vatre postignut je zahvaljujući medunarodnom posredovanju, pre svega Egipta. Uprkos tome, izraelska vojska juče je tri puta napala mesta odakle se puštaju zmajevi i baloni.

U poslednjih nekoliko nedelja oni su izazvali velike požare na usevima i u šumama na jugu Izraela.

Egipćani su navodno izvršili pritisak na Hamas da prestane da ispaljuje rakete i minobacačke projektile, jer bi nastavak mogao da izazove ozbiljniji odgovor Izraela i eskalaciju nasilja.

Uz zaustavljanje raketiranja, Izrael je zahtevao i da se okonča puštanje balona na koje Palestinci ponekad kače i eksploziv, ali nije poznato da li su hamasovci na to pristali.

U sukobima u subotu poginula su dva palestinska tinejdžera kada je pogođena zgrada kod grada Gaze, a na izraelskoj strani ranjeno je troje ljudi.

Nasilje je eskaliralo u vreme masovnih protesta Palestinaca na granici pojasa Gaze i Izraela. Oni protestuju jednom nedeljno od kraja marta protiv izraelske i egipatske blokade uvedene 2007. godine.

U tim protestima poginulo je oko 140 Palestinaca, a više od 4.000 ranjeno je bojevom municijom.

Izrael optužuje islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom da protestima prikriva napade i pokušaje probijanja granične ograde.

Međunarodna zajednica smatra da Izrael koristi prekomernu silu protiv demonstranata koji bacaju kamenice i kotrljaju zapaljene automobilske gume prema vojnicima ali puštaju i zmajeve i balone.

Izraelska strana tvrdi da samo brani svoju granicu i građane.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.07.2018, 23:30h ma sve je jasno ko je na cijoj strani

    izrael optuzuje sve da su teroristi a oni sami javno pomazu sve teroristicke grupe ukljucujuci i islamsku drzavu

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side