Netanjahu objavio snimak na kojem arapski lideri kritikuju Iran
15.02.2019 | 10:47h ► 12:00h Varšava

Netanjahu objavio snimak na kojem arapski lideri kritikuju Iran

Netanjahu objavio snimak na kojem arapski lideri kritikuju Iran Foto: Beta, AP
Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua postavio je na zvaničom premijerovom Jutjub nalogu video snimak u kojem se čuje kako arapski lideri podržavaju Netanjahuovu poruku da Iran predstavlja najveću pretnju regionu za vreme diskusija iza zatvorenih vrata tokom skupa o Bliskom istoku u Varšavi.

Snimak je skinut sa Jutjuba čim su izraelski mediji o tome izvestili, a prethodno je diskretno objavljen uz saopštenje premijera o drugoj temi. Još na brifingu za novinare u Poljskoj Netanjahu je nekoliko puta nagovestio da očekuje da novinari otkriju šta je rečeno u diskretnim diskusijama.

Izraelski lider je takođe nagovestio da njegov tim poseduje snimak diskusija.

Na video snimku se čuje kao arapski lideri govore o pretnji Teherana kao "otrovnijoj" od izraelsko-arapskog sukoba i da ona sprečava dve strane da ga reše.

Ministar spoljnih poslova Bahreina, šeik Kalid bin Ahmed bin Muhamed Al Kalifa je rekao da je Iran "otrovna strana".

"Kada govorimo o Izraelu i Palestini, imali smo sporazum Kemp Dejvid. Bio je Madrid. Bilo je mnogo drugih načina rešavanja i ostali smo na istom putu. Da nije bilo otrovne strane... pušaka i pešadije Islamske Republike, mislim da bismo danas bili mnogo bliže rešenju tog pitanja s Izraelom", čuje se na snimku da kaže šef diplomatije Bahreina.

On je nastavio da aludira na prisustvo Irana na Bliskom istoku kao "ozbiljan izazov koji sprečava da se krene napred bilo gde, pa bilo to u Siriji, bilo u Jemenu, bilo u Iraku, bilo gde".

Saudijski diplomata Adel al Džubeir je rekao da svuda u regionu Iran igra razarajuću ulogu i naveo primer iranske podrške palestinskom Hamasu i Islamskom džihadu koji nanose štetu Palestinskoj upravi, kako je ocenio.

On je takođe optužio Iran da stvara haos u Siriji, krijumčari oružje u Kuvajt i Bahrein, ekstremističkim organizacijama, gradi fabrike oružja u Sudanu i pokušava da izazove haos u Africi, Indoneziji i Tajlandu.

Govorio je i o iranskom balističkom raketnom programu, rekavši da bi za to trebalo da bude kažnjen i da podrška Irana teroru nije prihvatljiva, izrazivši želju da se Iranci promene i napomenuvši da ni jedan pokušaj da se prema njima bude dobar ne uspeva.

Netanjahu je u Varšavi uputio ratobornu poruku svojim arapskim partnerima, rekavši još pre početka skupa da planira da se usredsredi na "zajednički interes" u suprostavljanju Iranu.

Izraelski lider već dugo oštro govori protiv Irana, ali njegove najnovije izjave, koje, kako se čini, uključuju pozive na rat, prevazišle su standardnu retoriku, konstatovao je AP. Netanjahuov kabinet je kasnije objavio objašnjenje, rekavši da su izjave pogrešno prevedene iako je upotrebio hebrejsku reč "milhama" što znači rat.

 

Netanjahu prenoćio u Varšavi pošto mu je avion oštećen

Premijer Izraela Bnjamin Netanjahu bio je primoran da provede noć u Varšavi nakon što mui je avion oštećen neposredno pre poletanja.

Netanjahu i njegova pratnja ukrcali su se u iznajmljeni avion izraelske avio kompanije EL AL rano jutros, nakon dvodnevne posete povodom konferencije o bezbednosti Bliskog istoka, kada je traktor koji ga je vukao na pistu očito povukao isuviše jako.

Izraelski lider i njegova supruga su odvezeni natrag u hotel, a drugi avion poleteo je hitno iz Izraela da se premijer vrati pre početka jevrejskog dana odmora, šabata.

Avion je oštećen u vreme kada Netanjahuova vlada pokušava da kupi službeni avion za premijera. Nekoliko članova delegacije je provelo noć u oštećenom avionu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side