Netanjahu posetio Zid plača pred sutrašnje izbore
16.09.2019 Jerusalim

Netanjahu posetio Zid plača pred sutrašnje izbore

Netanjahu posetio Zid plača pred sutrašnje izbore Foto: Beta, AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu posetio je večeras Zid plača u Jerusalimu, Zapadni zid, kako ga zovu Jevreji, najsvetije mesto na kojem mogu da se mole, u poslednjem pokušaju da pridobije glasače nacionaliste pred sutrašnje parlamentarne izbore.

"Ovo mesto nam daje snagu da nastavimo i učinimo zemlju slavnom. Molim se ovde za narod Izraela i državu Izrael", poručio je Netanjahu, koji teži da četvrti put uzastopno, a peti put ukupno postane premijer, na video snimku objavljenom na Fejsbuku.

Sutrašnje glasanje biće, kako se očekuje, referendum o Netanjahuu koji je po broju godina na položaju premijera u julu pretekao prvog predsednika Vlade Izraela, "oca nacije" Davida Ben-Guriona.

Ben-Gurion je bio izraelski premijer 13 godina i 127 dana.

Netanjahu je sebe u izbornoj kampanji predstavio kao jedinog kandidata sposobnog da se suoči sa čitavim nizom izazova.

Međutim, Netanjahuovi protivnici smatraju da su optužbe za korupciju i preporuka državnog tužioca da se protiv njega podigne optužnica za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja isuviše ozbiljne da bi mogao da nastavi da predvodi zemlju, prenosi AP.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Netanjahuov konzervativni Likud i savez partija centra Plavo belo koji predvodi bivši komandant vojske Beni Ganc osvojiti isti broj poslaničkih mandata 32 od 120 u parlamentu, Knesetu.

Prethodni izbori u Izraelu održani su pre samo pet meseci u aprilu i tada su te dve partije vodile mrtvu trku ali je Netanjahuu poveren zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju.

On u tome nije uspeo i odlučio je da se parlament rasputi o održe drugi izbori, što se još nikada nije desilo od osnivanja Izraela 1948. godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side