Netanjahu ponovo pozvao Ganca da pregovaraju o vladi jedinstva
21.11.2019 Jerusalim

Netanjahu ponovo pozvao Ganca da pregovaraju o vladi jedinstva

Netanjahu ponovo pozvao Ganca da pregovaraju o vladi jedinstva Foto: Beta/AP/Oded Balilty
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je ponovo pozvao svog glavnog rivala, lidera saveza partija centra Benija Ganca da razgovaraju i da poslednji put pokušaju da osnuju vladu nacionalnog vjedinstva kako bi se izbegli treći izbori za manje od godinu dana, nakon što je sinoć Gancu istekao rok za formiranje vladajuće koalicije.

"Važno mi je da objasnim jednu stvar, ja prihvatam izazov i predlažem mu: momentalne lične razgovore, ti i ja, bez preduslova", napisao je Netanjahu na Tviteru.

Netanjahu je izrazio uverenje da se nesporazum može prevazići i da se mora "uložiti poslednji zajednički napor da se osnuje vlada jedinstva".

Njemu je kao i njegovim rivalima stalo da ne budu krivi za treće izbore.

Izraelski premijer je i sinoć uputio sličan poziv nakon što je Ganc obavestio predsednika Izraela Ruvena Rivlina da za 28 dana nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju i vratio mu mandat.

Netanjahu je pozivajući Ganca pomenuo da je Izrael usred kampanje protiv Irana na raznim frontovima i da je potrebna vlada jedinstva.

Pre Ganca nije uspeo ni Netanjahuu koji je pravi dobio mandat da formira vladu nakon drugih izbora ove godine održanih 17. septembra na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Izraelski komentatori izražavaju sumnju da bi daljim razgovorima mogao da se prevaziđe politički zastoj jer ni jedna strana nije nagovestila da odustaje od svojih zahteva.

Zbog tog zastoja Izrael već skoro godinu dana nema izabranu vladu.

Nakon dve runde izbora ni Netanjahuov konzervativni Likud ni Gancov savez Plavo i belo nisu imali dovoljno poslaničkih mesta da obrazuju većinu sa savezničkim partijama u parlamentu sa 120 poslanika.

Posle izbora u septembru Netanjahu, a potom Ganc su pokušali da formiraju vladu ali nisu mogli da premoste jaz između dva bloka koji predvode.

Predsednik Rivlin je apelovao na oba lidera da osnuju vladu jedinstva koju bi činili Plavo i belo i Likud.

Čak je predložio dogovor o podeli vlasti na osnovu kojeg bi Netanjahu uzeo odsustvo ako bude podignuta optužica za korupciju protiv njega. Očekuje se da će se to desiti u narednim danima.

Međutim, dve strane nisu mogle da se dogovore ko će biti prvi premijer i Netanjahu je insistirao da pregovara u ime bloka 55 desničarskih i verskih partija koje su ga podržale, a Ganc je odbijao da bude u vladi predvođenoj premijerom koji je suočen s optužnicama.

U sredu nekoliko sati pre isteka roka Ganc je obavestio Rivlina da ni on nije uspeo da obrazuje koaliciju i da odustaje.

Kabinet predsednika je potom najavio da će danas informisati predsednika parlamenta Julija Edelštajna da parlament ulazi prvi put u istoriji zemlje u period od 21 dana u kojem bilo koji član Knesata, uključujući Netanjahua i Ganca, može pokušati da obezbedi većinuod 61 poslanika i postane premijer.

Taj poslanik imaće na raspolaganju 14 dana da obrazuje koaliciju.

Ako ni jednog poslanika ne podrži 61 član Kneseta za tri nedelje 22. Kneset će se raspustiti i raspisaće se treći izbori koji će se, kako se očekuje, održati u martu.

Razlog za nastavak političkog zastoja je između ostalog odluka lidera nacionalističke stranke Izrael naš dom Avigdora Libermana da ne podrži ni Netanjahua ni Ganca jer ni jedan od njih nije prihvatio njegov zahtev za formiranjem sekularne vlade jedinstva.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side