Netanjahu ponovio da namerava da anektira deo Zapadne obale
08.12.2019 Jerusalim

Netanjahu ponovio da namerava da anektira deo Zapadne obale

Netanjahu ponovio da namerava da anektira deo Zapadne obale Foto: Beta / AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas ponovio da namerava da anektira deo okupirane Zapadne obale i jevrejska naselja na toj teritoriji osvojenoj u ratu 1967. godine.

"Vreme je da se primeni izraelski suverenitet nad dolinom Jordana i da se legalizuju sva jevrejska naselja u Judeji i Samariji", rekao je on koristeći biblijski naziv za Zapadnu obalu.

Na konferenciji desničarskog dnevnika "Makor Rišon", ;Netanjahu je najavio da će to "biti deo države Izrael".

Netanjahu pokušava da ubedi svog rivala Benija Ganca da formiraju zajedničku vladu koja bi mogla da iskoristi nov stav administracije SAD prema jevrejskim naseljima.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je u novembru da Vašington više ne smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali protivnim međunarodnom pravu, što je u neskladu s rezolucijama UN.

Međutim u petak je Predstvanički dom Kongresa SAD doneo rezoluciju kojom podržava rešenje višedecenijskog sukoba Izraela i Palestinaca po "modelu dve države" - stvaranjem palestinske države, uz Izrael.

Izraelsko naseljavanje okupirane Zapadne obale traje od osvajanja ali je ubrzano otkako su na vlasti Netanjahu i njegov saveznik u Vašingtonu, predsednik Donald Tramp.

Više od 400.000 Izraelaca naselilo se u jevrejskim naseljima među 2,6 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali.

Veliki deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja glavnom preprekom za rešenje sukoba.

Netanjahu je uoči septembarskih parlamentarnih izbora najavio da će, ako on pobedi, Izrael anektirati sva jevrejska naselja u dolini Jordana koja čini 30 procenata teritorije okupirane Zapadne obale.

Posle tih izbora nisu uspeli pokušaji političkih prvaka da formiraju buduću vladu, te bi se iduće nedelje moglo znati da li će Izraelci glasati i po treći put za manje od godinu dana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side