22.06.2018 Jerusalim

Netanjahu označio kao apsurdnu optužnicu protiv svoje supruge

Netanjahu označio kao apsurdnu optužnicu protiv svoje supruge Foto: printscr
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu branio je danas svoju suprugu Saru, označivši kao apsurdnu optužnicu podignutu juče protiv nje.

Sara Netanjahu optužena je za sistematsku proneveru stotina hiljada šekela (desetina hiljada dolara) za obroke u premijerskoj rezidenciji.

U jerusalimskom Okružnom sudu optužnica je podignuta i protiv bivšeg zamenika generalnog direktora premijerovog kabineta Ezre Saidofa.

Optuženi su za tešku prevaru i izneveravanje poverenja, prenose izraelski mediji.

Tužilaštvo je navelo da je Sara Netanjahu od 2010. do 2013. godine naložila osoblju u rezidenciji da naruči jela ukupne vrednosti 100.000 dolara iz skupih restorana, iako rezidencija ima kuvara, te je zabranjeno poručivanje hrane spolja, što je premijerova supruga znala.

Netanjahu je na Fejsbuku napisao da je prvi put u istoriji da žena jednog lidera bude optužena zbog hrane.

„Zaboravite činjenicu da je svako jeo tu hranu-zaposleni, zvanični gosti, čak i šefovi država“, napisao je izraelski premijer, ocenivši da je najapsurdnije što je optužnica zasnovana na nelegalnoj proceduri.

On je ponovio tvrdnju advokata svoje supruge koji su rekli da propisi o troškovima u premijerovoj rezidenciji nisu legalni jer ih nije odobrila vlada.

„Nema prevare i izneveravanja poverenja, ni primanja mita, niti bilo kakvog kriminala uopšte. Premijerova supruga koji nije javni službenik, ne zna pravila i prošla je poligraf test kada su je to pitali“, rekli su advokati, dodavši da je optužnica ne samo zasnovana na lažnim tvrdnjama, već i na nelegalnim propisima koji se primenjuju samo za premijera Netanjahua.

Netanjahuova supruga je obaveštena o nameri da se podigne optužnica još pre nekoliko meseci.

Pregovori da vrati deo novca i prizna optužbe u zamenu da ne bude sudski gonjena su propali nakon što je ona navodno rekla da bi rađe išla u zatvor nego dala nadoknadu državi.

Njeni advokati su porekli te izveštaje. Za sada se ne zna kada će biti suđenje, a maksimalna kazna je pet godina zatvora.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side