Netanjahu: Oslanjanje na arapske poslanike ugrožava bezbednost Izraela
21.10.2019 Jerusalim

Netanjahu: Oslanjanje na arapske poslanike ugrožava bezbednost Izraela

Netanjahu: Oslanjanje na arapske poslanike ugrožava bezbednost Izraela Foto: Beta / AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je da bi formiranje izraelske vlade koja se oslanja na savez arapskih partija "Zajednička lista" ugrozilo bezbednost zemlje.

Netanjahu je na društvenim mrežama napisao da njegov glavni rival na izborima održanim 17. septembra Beni Ganc, lider koalicije partija centra Plavo belo "odbacuje vladu jedinstva" i dodao da drugi čovek u tom savezu Jair Lapid odbija da potvrdi da neće formirati manjinsku vladu koja će se u Knesetu oslanjati na arapske poslanike.

"Formiranje manjinske vlade koja se oslanja na 'Zajedničku listu' je anticionistički potez koji ugrožava našu bezbednost", upozorio je Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, uoči isticanja roka koji mu je predsednik Izraela Ruven Rivlin dao za formiranje nove vlade.

Ganc, bivši načelnik Generalštaba, Lapid, nekadašnji ministar finansija, i vođa nacionalističke stranke Izrael naš dom Avigdor Liberman odgovorili su premijeru sinoć, navodeći da Netanjahu pokušava da dobije političke poene i diskredituje svoje rivale pred još jedne izbore, umesto da teži formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

"Netanjahu, kampanja se okončala 17. septembra. Nisi uspeo da formiraš vladu ponovo, umesto što gubiš vreme na video snimke, vrati mandat predsedniku i pusti nas da obrazujemo liberalnu vladu jedinstva koja će se brinuti o građanima Izraela, vladu koja će delovati diplomatski i odgovorno", napisao je Ganc na Tviteru.

Parlamentarni izbori u septembru su bili drugi ove godine u Izraelu. Održani su jer Netanjahuu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju posle glasanja u aprilu.

Ni posle septembarskih izbora nije bilo jasnog pobednika, a predsednik Rivlin poverio je zadatak Netanjahuu da formira vladu jer ga je podržalo 55 poslanika, jedan više nego Ganca.

Međutim, ni Netanjahu ni Ganc nemaju neophodnu podršku najmanje 61 od ukupno 120 poslanika.

Netanjahu bi do srede uveče trebalo da sastavi koaliciju ili da obavesti predsednika zemlje da u tome nije uspeo.

Prema izraelskom zakonu, Rivlin može da produži rok Netanjahuu za dve nedelje, ali se ne očekuje da će sada to učiniti jer su mali izgledi da se prevaziđe trenutni zastoj u pregovorima o vladi.

Očekuje se da će predsednik Izraela umesto toga zatražiti od drugog člana Kneseta, po svoj prilici Ganca, da obrazuje vladu, iako on ima još manje izgleda za uspeh.

Rivlin je zbog toga odmah posle izbora predložio da se osnuje vlada jedinstva u kojoj bi vlast bila jednako podeljena između blokova koje predvode Netanjahu i Ganc, i da obojica budu premijeri po dve godine.

Ganc odbija da bude u vladi s Netanjahuom kome prete optužnice za koruciju.

Lider koalicije Plavo belo i Liberman, čija je stranka ključna za formiranje vlade, pozvali su na vladu jedinstva s Likudom, ali da u njoj ne bude Netanjahuov blok verskih partija.

Ganc je uz to apelovao na Netanjahua da siđe s položaja lidera Likuda zbog mogućih optužnica.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side