13.03.2019 Jerusalim

Netanjahu odgovorio na kritike Erdogana označivši ga diktatorom

Netanjahu odgovorio na kritike Erdogana označivši ga diktatorom Foto: Beta/AP/Gali Tibbon/Pool Photo
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odgovorio je sinoć na optužbu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je njegova izjava o Izraelu kao nacionalnoj državi "flagrantni rasizam", rekavši da je to šala, a da je Erdogan diktator.


"Turski diktator Erdogan napada izraelsku demokratiju dok turski novinari i sudije pune njegove zatvore. Kakva šala!", objavio je Netanjahu na Tviteru. Netanjahu je dodao da "u Izraelu niko nije građanin drugog reda".

"Izrael je demokratija u kojoj svi Izraelci, uključujući naših skoro dva miliona arapskih građana uživaju jednaka individualna prava. Ali Izrael je takođe jedna i jedina jevrejska država sa Davidovom zvezdom na našoj zastavi, Hatikvom našom nacionalnom himnom, hebrejskim našim zvaničnim jezikom i gde Zakon o povratku daje svakom Jevrejinu širom sveta pravo da se vrati u domovinu naših predaka", napisao je izraelski lider.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin je prethodno objavio na Tviteru da "Netanjahu kaže da je Izrael nacionalna država ne za sve svoje građane nego samo za jevrejski narod", preneli su izraelski mediji.

On je oštro osudio, kako je naveo, "taj flagrantni rasizam i diskriminaciju", dodavši da "1,6 miliona Arapa/ muslimana živi u Izraelu" i upitavši da li će zapadne vlade reagovati ili ponovo ćutati pod pritiskom.

Portparol je aludirao na kontroverzu u Izraelu koju su izazvala upozorenja Netanjahuove konzervativne partije Likud da će se levičarska vlada oformiti nakon izbora u aprilu uz podršku arapskih anticionističkih stranaka.

Kalin je nakon Netanjahuovog odgovora napisao da "država aparthejda koju on predvodi drži pod okupacijom palestinske zemlje, ubija žene i decu i zatvara Palestince u njihovoj sopstvenoj zemlji".

Upozorenje o sprezi levičara i izraelskih Arapa je ponovila ministarka kulture Miri Regev u prošlu subotu, što je navelo glumicu i TV voditeljku Rotem sela da kritikuje i ministarku i Likud, navodeći da je Izrael država svih svojih građana.

Netanjahu je u nedelju odgovorio voditeljki i na Tviteru i na sednici svoje vlade, rekavši da Izrael nije država svih svojih građana već nacionalna država jevrejskog naroda, ali da poštuje individulna prava svih njih.

Erdogan često kritikuje Izrael iako su dve zemlje postigle dogovor o pomirenju 2016. godine i tako prevazišle jaz nastao zbog upada izraelskih komandosa na turski brod koji je 2010. nosio pomoć pojasu Gaze. Deset turskih aktivista ubijeno je u tom incidentu.

Netanjahu je odgovarao kritikujući politiku Turske prema turskoj manjini uz ocenu da se čini kako ta zemlja "svakim danom postaje sve više diktatorska".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side