Netanjahu obavestio predsednika Izraela da ne može da obrazuje novu vladu
21.10.2019 Jerusalim

Netanjahu obavestio predsednika Izraela da ne može da obrazuje novu vladu

Netanjahu obavestio predsednika Izraela da ne može da obrazuje novu vladu Foto: Beta, AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obavestio je večeras izraelskog predsednika Ruvena Rivlina da mu vraća mandat, koji mu je poverio da obrazuje vladu nakon parlamentarnih izbora 17. septembra, jer u tome nije uspeo.

"Otkako sam dobio mandat radio sam neumorno da osnujem široku vladu nacionalnog jedinstva. To je ono što narod želi", poručio je Netanjahu na video snimku na svom Fejsbuk nalogu.

On je međutim dodao da napori da "dovede (Benija) Ganca za pregovarački sto i spreči još jedne izbore" nisu urodili plodom jer je taj lider saveza partija centra Plavo belo (Kahol Lavan) to stalno odbijao.

Predsednik Rivlin je saopštio da namerava da zaduži Ganca, bivšeg načelnika Generalštaba, da on pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju.

Na raspolaganju će imati 28 dana.

Očekuje se da će Rivlin svoju odluku zvanično saopštiti u naredna 72 sata, odnosno do četvrtka uveče, preneli su izraelski mediji. Drugi čovek u savezu Plavo belo, Jair Lapid, izjavio je da "Bibi još jednom nije uspeo", koristeći Netanjhuov nadimak i ocenivši da se to dešava u nizu.

Partija Plavo belo je saopštila da je sada vreme za akciju i da je "Kahol Lavan odlučan da obrazuje liberalnu vladu nacionalnog jedinstva predvođenu Benijom Gancom za koju je narod glasao prošlog meseca".

Taj savez partija je osvojio 33 poslanička mandata od ukupno 120, jedan više od Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

Međutim i Ganc i Netanjahu su bili daleko od osiguranja potrebne većine od 61 poslanika.

Rivlin je ipak Netanjahuu dao mandat da obrazuje vladu jer je njega podržalo 55 poslanika, jedan više nego Ganca.

Netanjahuu rok za formiranje vlade ističe u sredu.

Ukoliko ni Ganc ne uspe u tome bilo koji poslanik koga podrži najmanje 61 član Kneseta biće sledeći koji će dobiti takav mandat.

Septembarski izbori bili su drugi u Izraelu ove godine, što se još nikada nije desilo od osnivanja države 1948. godine, a moglo bi se desiti da se ponovo glasa za nekoliko meseci.

Posle izbora u aprilu Netanjahu je takođe dobio mandat da obrazuje vladu ali mu to nije pošlo za rukom ni posle produženja roka od 28 dana na dve nedelje.

Ganc se zalaže za nacionalno jedinstvo ali neće da bude u vladi sa Netanjahuom kome prete optužnice za korupciju.

Netanjahu ima podršku verskih i desničarskih partija, a Ganca je podržao savez arapskih partija Zajednička lista, zapravo deset od 13 poslanika iz tog saveza, ali oni ne bi ušli u vladu.

Lider nacionalističke stranke Izrael naš dom (Izrael bejtenu) Avigdor Liberman sa osam poslaničkih mandata nije podržao ni Ganca ni Netanjahua za premijera, a smatran je ključnim faktorom za obrazovanje vlade.

Liberman kaže da je za vladu jedinstva u kojoj neće biti verskih i ultradesnih stranaka.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side