19.11.2018 | 10:40h ► 10:58h Jerusalim

Prevremenih izbora u Izraelu za sada nema

Prevremenih izbora u Izraelu za sada nema Foto: pixabay.com
Ključni koalicioni partner u Vladi Izraela, ministar obrazovanja Naftali Benet najavio je danas da neće podneti ostavku, čime su bar za sada odloženi prevremeni izbori.

 


Benet je rakao da njegova partija Jevrejski dom (Bajt Hajehudi) daje premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu još jednu šansu, uprkos krizi nastaloj zbog postizanja prekida vatre u sukobima sa palestinskim ekstremistima u Gazi, preneo je Asošiejted pres.

Očekivalo se da će Benet objaviti povlačenje svoje partije iz koalicije, zbog čega bi Netanjahu ostao bez parlamentarne većine i morao da pozove na prevremene izbore. Analitičari su procenjivali da bi se izbori mogli održati u martu.

Kriza Vlade Izraela nastala je posle neuspelog upada prerušenih pripadnika izraelskih odbrambenih snaga na jug pojasa Gaze 11. novembra, kada je poginulo sedam Palestinaca, uključujući komandira Hamasa i jednog izraelskog potpukovnika.

Usledilo je žestoko raketiranje juga Izraela, kakvo se ne pamti od rata Hamasa i izraelske vojske u Gazi 2014. godine.

Palestinski ekstremisti ispalili su u ponedeljak i utorak pretprošle sedmice 460 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, a izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha na 160 meta.

Poginulo je još sedam Palestinaca, a na izraelskoj strani jedna osoba kada je raketa pala na stambenu zgradu.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman podneo je ostavku u sredu, dan nakon postizanja prekida vatre posredstvom Egipta. On se, kao i Benet, zalagao za oštriji odgovor na napade iz Gaze.

Benetova odluka da ostane u vladi je iznenađujuća, navode izraelski mediji jer je najavljivao da će se povući pošto Netanjahu nije pristao da mu da portfelj Ministarstva odbrane. Netanjahu je sinoć objavio da će on biti zadužen za to ministarstvo.

Benet je danas samo kritikovao odbrambenu politiku vlade ali je rekao da će podržati Netanjahua na poziciji ministra odbrane u pokašaju da prevaziđe "duboku bezbednosnu krizu".

On je izjavio da je odlučio da stoji uz premijera i da ne ispuni ultimatum o napuštanju vlade.

Iako je ocenio da "brod izraelske bezbednosti plovi u pogrešom pravcu" i da je Izrael prestao da pobeđuje od drugog rata u Libanu 2006, te da se misli da nema odgovora na teror, rakete i minobacačke projeketile, Benet smatra da odgovor ipak postoji i da se Izrael se može vratiti pobeđivanju.

Netanjahuova vladajuća koalicija uprkos takvoj odluci Beneta sada ima samo 61 od ukupno 120 poslanika u izraelskom parlamentu Knesetu, zbog izlaska Libermanove partije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side