16.03.2017 Jerusalim

Netanjahu ne odustaje od izgradnje novog naselja, prvog posle dve decenije

Netanjahu ne odustaje od izgradnje novog naselja, prvog posle dve decenije Foto: prtscr ytb
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas da će ispuniti svoje obećanje i izgraditi prvo novo jevrejsko naselje na Zapadnoj obali posle dve decenije, dok se nastavljaju diskusije sa SAD o budućnosti takve gradnje, navodi agencija AP.

"Mi smo usred dijaloga s Belom kućom o našoj nameri da dogovorimo politiku koja se tiče izgradnje naselja, politike koja je prihvatljniva za nas i ne samo za Amerikance", rekao je Netanjahu na početku sednice svoje vlade, pred drugi sastanak sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa, Džejsonom Grinblatom zaduženim za međunarodne pregovore.

On je obraćajući se indirektno stanovnicima nelegalnog jevrejskog naselja Amona koje je nedavno evakuisano i uništeno na osnovu sudske naredbe jer je bilo podignuto na privatnoj palestinskoj zemlji, ponovio da je "dao svoje obećanje" i održaće ga, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je obećao da će za te stanovnike izgraditi novo naselje na Zapadnoj obali, teritoriji na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Izaelski premijer se u ponedeljak uveče prvi put sastao s Grinblatom i razgovarao više od pet sati u nastojanju da se formuliše razumevanje o izgradnji u naseljima.

"Nema blanko čeka od Trampa za izgradnju u naseljima i to je bilo poznato od prvog trenutka, kada je on ušao u Belu kuću", izjavio je jedan neimenovani zvaničnik koji je blizak kontaktima Izraela i SAD u vezi s tom temom.

Isti izvor je u izjavi za izraelski list Harec dodao da se traži "zajednički denominator sa Amerikancima koji će omogućiti izgradnju u jednu ruku i u drugu promovisati sa Trampovom administracijom diplomatske poteze u mnogim oblastima".

Tramp je na sastanku s Netanjahuom u Beloj kući u februaru apelovao da se Izrael "uzdrži malo" od izgradnje naselja iako je tokom izborne kampanje nagoveštavao da će biti toleratniji od svojih prethodnika prema takvoj politici Izraela.

Iako Netanjahu smatra da je postizanje razumevanja sa SAD o naseljima "dobro za Izrael", on ne odustaje od obećanja datog prošlog meseca da novim naseljem zameni evakuisanu Amonu.

Prvi razgovor s Grinblatom, koji se u utorak sastao sa plestinskim predsednikom Mahmudom Absom u Ramali na Zapadnoj obali, Netnjahu je opisao kao "dobar i poman", ali je dodao da dogovor još nije završen.

Neimenovani zvačnik rekao je da su dve strane na putu do dogovora o izgradnji naselja i da neće proći puno vremena dok ga postignu.

"Za nekoliko nedelja postići ćemo razumevanje o granicama u odnosu na izgradnju u naseljima, šta može da se uradi i šta ne može da se uradi i posebno kako da sarađujemo, a ne da delujemo unilateralno. Želimo da dogovorimo seriju principa kako se ne bi vratili na period iz vremena Obame (bivšeg američkog predsednika Baraka) kada je bili nesporazuma " rekao je taj zvaničnik.

Na prvom sastanku Netanjahu i Grinblat su razgovarali o izgradnji u naseljima u nadi da se dogovore o pristupu koji je u skladu s ciljem napredovanja mira i bezbednosti, saopštio je Netanjahuov kabinet.

U jevrejskim naslejima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruslimu živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika. Izrael je osvojio te teritorije u šestodnevnom ratu 1967. godine zajendo sa pojasom Gaze. Međunarodna zajednica smatra sva jevrejska naselja nelegalnim i preprekom miru.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side