Netanjahu kritikovao povlačenje SAD sa severa Sirije i ofanzivu Turske
10.10.2019 Jerusalim

Netanjahu kritikovao povlačenje SAD sa severa Sirije i ofanzivu Turske

Netanjahu kritikovao povlačenje SAD sa severa Sirije i ofanzivu Turske Foto: Beta / AP
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ;koji je 2014. godine izrazio podršku nezavisnosti Kurdistana, danas se pridružio međunarodoj osudi turske ofanzive na severu Sirije, upozorivši na opasnost od etničkog čišćenja manjinske grupe Kurda.

"Izrael oštro osuđuje vojnu invazuju Turske na kurdske provincije u Siriji i upozorova protiv etničkog čišćenja Kurda", saopštio je Netanjahu.

Najavio je da će Izrael "uložiti svaki napor da obezbedi humanitarnu pomoć hrabrom kurdskom narodu".

Povlačenja vojske SAD sa severa Sirije koje je otvorilo put ofanzivi Turske, kritikovali su ;pojedini analitičari, upozorivši da nastaje vakuum koji će iskoristiti sile koje ne dele interese Izraela.

Izraelski lider nije direktno pomenuo odluku SAD o povlačenju sa severa Sirije koja je prethodila ofanzivi Turske, a nekoliko istaknutih izraelskih poslanika, desničara, kritikovalo je povlačenje američkih snaga i "napuštanju" Kurda na severu Sirije.

Netanjahu je danas izjavio da će se Izrael sam braniti od regionalnih pretnji i kao "izvor agresije na Bliski istok" naveo "iranski režim u Teheranu".

"Iran preti da nas izbriše sa mape. Uvek iznova pokušava da nas napadne, tako da moramo biti spremni da se branimo protiv opasnosti", rekao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side