Netanjahu: Izrael ne teži eskalaciji nasilja u Gazi
12.11.2019 Tel Aviv

Netanjahu: Izrael ne teži eskalaciji nasilja u Gazi

Netanjahu: Izrael ne teži eskalaciji nasilja u Gazi Foto: Beta / AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i komandant izraelske vojske Aviv Kohavi rekli su danas da Izrael ne teži da eskalira napetost s pojasom Gaze.

Oni su komandira palestinskog Islamskog džihada Bahu Abu el-Atu, ubijenog jutros pred zoru u ciljanom izraelskom udaru iz vazduha, označili "tempiranom bombom".

Optužili su ga da je narušio napore da se postigne zatišje sa Hamasom koji vlada Gazom, preneli su izraelski mediji

"Taj glavni terorista bio je ključni počinilac terorizma u pojasu", rekao je Netanjahu, dodavši da je Abu el-Ata bio odgovoran za ispaljivanje stotina raketa na Izrael i da je planirao nove napade.

Netanjahu je rekao i da Izrael ne teži da pogorša situciju ali će učiniti "sve što je neophodno da se brani" i pozvao Izraelce da budu pribrani.

Kohavi je potvrdio da Izrael nije zaiteresovan za eskalaciju ali da se priprema za to.

Šef izraelske službe bezbednosti Nadav Argaman rekao je da je operacija ubistva Abu el-Ate "uspela kao rezultat napornog rada mnogih ljudi" i da je izvedena na "pravom mestu u pravo vreme".

Argaman je ocenio da komandir Islamskog džihada nije bio voljan da prihvati nikakav sporazum između Izraela i Hamasa i da je "delovao kao tražena osoba".

Palestinski Islamski džihad objavio je danas da se priprema za rat s Izraelom nakon što je u izraelskom udaru iz vazduha jutros pred zoru ubijen jedan njen komandir na severu pojasa Gaze.

Izrael i ekstremistički islamski Hamas su tri puta ratovali od 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih umerenijem, rivalskom Fatahu.

Posle rata 2014. godine koji je trajao 50 dana Hamas je uglavnom nastojao da se održava zatišje postignuto najčešće posredstvom Egipta ali nije mogao da spreči povremene raketne napade na Izrael manjih organizacija poput Islamskog džihada koji ima podršku Irana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side