Netanjahu i Ganc napredovali u pregovorima o vanrednoj vladi jedinstva
29.03.2020

Netanjahu i Ganc napredovali u pregovorima o vanrednoj vladi jedinstva

Netanjahu i Ganc napredovali u pregovorima o vanrednoj vladi jedinstva Foto:Beta/AP/Gali Tibbon
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegov bivši rival Beni Ganc rekli su danas da je postignut "značajan napredak" u pregovorima o osnivanju vanredne vlade jedinstva u vreme krize nastale zbog pandemije koronavirusa.

Ganc koji je tokom tri izborne kampanje za manje od godinu dana pozivao na Netanjahuovu smenu promenio je stav i u četvrtak je izabran za predsednika izraelskog parlamenta, Kneseta, u okviru nastojanja da se obrazuje takva vlada.

Netanjahu i Ganc su razgovarali u subotu uveče i danas o osnivanju "nacionalne vanredne vlade da se bave krizom (nastalom zbog)  koronavirusa i drugim izazovima sa kojima je suočena država Izrael", navedeno je u zajedničkom saopštenju Netanjahuovog konzervativnog Likuda i Gancovog saveza partija centra Plavo i belo, uz ocenu da je "postignut značajan napredak" i najavljeno da će se održati još jedan sastanak kako bi se postigao konačan dogovor.

Savez Plavo i belo oformljen je pre nešto više od godinu dana sa ciljem da se smeni Netanjahu, protiv koga je u novembru podignuta optužnica za korupciju.

Iz tog saveza su danas zvanično izašle dve partije koje se protive dogovoru sa Netanjahuom, ali će mu naziv ostati isti.

Te dve partije su se sada ujedinile, najavivši da će pratiti rad vlade i ponuditi stvarnu alternativu za Izrael.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske je u petak branio svoju odluku da uđe u vladu jedinstva sa Netanjahuom, rekavši da je to "ono što je zemlji potrebno" u vreme krize.

Više od 3.800 ljudi zaraženo je novim virusom u Izraelu, a 12 ih je preminulo.

"Ja neću biti jedan od onih koji kategorički odbija da bude uključen u vanredno stanje", napisao je Ganc na Fejsbuku.

Gancu je 16.marta predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio mandat da obrazuje novu vladu nakon izbora 2. marta, ali od početka nije bilo jasno kako bi on ispunio taj zadatak zbog ideoloških razlika između poslanika koji su ga predložili za premijera.

Netanjahu je više puta pozvao na osnivanje vanredne vlade jedinstva koju bi najpre predvodio on, pa potom Ganc.

Međutim, Ganc je sve donedavno odbijao da bude u vladi predvođenoj Netanjahuom optuženom za korupciju.

U međuvremenu je početak suđenja Netnjahuu zakazan za 17. mart odložen zbog zaraze.

On je premijer sa najdužim stažom u Izraelu od preko 13 godina i tvrdi da je nevin i žrtva "lova na veštice" tužilaštva  i medija.

Jedno od ključnih pitanja u osnivanju nove vlade biće kome će pripasti Ministarstvo pravde jer će ministar nadgledati sudski postupak protiv Netanjahua.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side