Netanjahu i dalje tvrdi da je pobednik izbora i da ne ide nikuda
07.03.2020 Jerusalim

Netanjahu i dalje tvrdi da je pobednik izbora i da ne ide nikuda

Netanjahu i dalje tvrdi da je pobednik izbora i da ne ide nikuda Foto: Beta, AP / Sebastian Scheiner
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da "ne ide nikuda" suprotstavljajući se pozivima da podnese ostavku jer nije obezbedio većinu u parlamentu za svoj desničarski blok na trećim izborima za manje od godinu dana.

On je sazvao "vanredni skup" na kojem je optužio svoje rivale, savez partija centra Plavo i belo i nacionalističku stranku Izrael naš dom, da pokušavaju da "ukradu izbore obmanom i antidemokratskim zakonom".

Netanjahu je rekao da je odustao od masovnog mitinga i da je umesto toga organizovano 16 manjih događaja širom zemlje zbog upozorenja Ministarstva zdravlja da se veliki skupovi izbegavaju zbog straha od zaraze korona virusom, prenose izraelski mediji.

Lider Izraela je ocenio da je njegova konzervativna aprtija Likud postigla "zadivljujuću pobedu" jer je osigurala 36 poslanička mandata, više nego ikada pre.

Partija Izrael naš dom je u odgovoru na Netanjahuov govor rekla da je on "histeričan i da moli za svoj ( politički) život".

Lider saveza aprtija Plavo i belo Beni Ganc je ubrzo potom saopštio da je "Netanjhuova era gotova", najavivši da će uraditi sve što je moguće da se izbegnu četvrti izbori.

Gancov savez osvojio je tri poslanička mandata manje (33) od Netanjahuvog Likuda u parlamentu , Knesetu sa 120 poslanika.

Rezultati izbora održanih u ponedeljak će, kako se čini, uticati na nastvak političkog zastoja koji traje već godinu dana.

Netanjahu se nadao odlučnoj pobedi na šta su ukazivali rezultati izlaznih anketa.

Na osnovu toga se očekivalo da će Likud sa manjim verskim i nacionalitčkim strankama imati 60 poslanika, samo jednog manje od većine.

Zato je Netanjahu trijumfalno proglasio najveću pobedu u životu.

Međutim, konačni rezultati izbora su pokazali da mu za većinu nedostaje tri poslanička mandata, a 17. marta mu počinje suđenje zbog optužbi za korupciju.

Netanjahuovi protivnici su duboko podeljeni i među njima je nacionalistička stranka i savez partija Zajednička lista u kojoj su većina izraelski Arapi.

Te podele će otežati Gancu, bivšem komandantu izraelske vojske, da osnuje alternativnu koaliciju, navodi AP.

Ako ni on ni Netanjahu ne uspeju da obrazuju vladu biće održani četvrti izbori, što se još nije desilo u istoriji Izraela.

Ganc u međuvremenu promoviše zakon u novom parlamentu kojim će svakome ko je optužen za krivično delo biti zabranjeno da predvodi vladu.

Netanjahuu je izuzetno stalo da ostane na funkciji i izraelski zakon ne zahteva da premijer podnese ostavku ako je optužen.

On zato može da iskoristi svoju funkciju da izdejstvuje podršku javnosti.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side