Netanjahu apelovao na Ganca da obrazuju vladu nacionalnog jedinstva
19.09.2019 Jerusalim

Netanjahu apelovao na Ganca da obrazuju vladu nacionalnog jedinstva

Netanjahu apelovao na Ganca da obrazuju vladu nacionalnog jedinstva Foto: Beta / AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu apelovao je danas na svog rivala Benjamina (Benija) Ganca da obrazuju vladu nacionalnog jedinstva, dva dana nakon parlamentarnih izbora na kojima nije bilo pobednika.

"Nemamo druge šanse već da obrazujemo široku vladu jedinstva, široku koliko god je moguće koju čine svi elementi koji se brinu za državu Izrael", rekao je Netanjahu u video poruci.

On je priznao da je obećao desničarsku vladu tokom izborne kampanje ali da su "na nesreću rezultati izbora pokazali da to nije moguće i da se javnost nije odlučila između dva bloka".

Izraelski lider je pozvao Ganca da se sastanu što pre da započnu proces formiranja koalicije zajedno, prenose izraelski mediji.

"Nacija očekuje od nas, obojice, da pokažemo odgovornost i da sarađujemo. Ne možemo i nemamo razloga da idemo u treće izbore. Ja se tome protivim. Široka vlada jedinstva je ono što se danas traži", rekao je Netanjahu.

Dva dana nakon izbora još nema konačnih rezultata ali na osnovu 96,5 odsto prebrojanih glasova očekuje se da će Netanjahuov konzervativni Likud imati 31 poslanički mandat u parlamentu, Knesetu, a Gancov savez partija centra Plavo belo 33.

"Zato te zovem danas Beni, hajde da se sastanemo danas bilo kada i pokrenemo proces koji je relevantniji nego ikad", rekao je Netanjahu.

To za njega predstavlja iznenadnu promenu, konstatuje Frans pres.

U sredu uveče izraelski premijer je tvrdio da zemlja ima dve mogućnosti, ili desničarsku vladu koju on predvodi, ili opasnu vladu zasnovanu na arapskim partijama.

To je predstavljalo direktan napad na Ganca koji je obećao otvorene diskusije sa arapskim strankama koje su sklopile savez i biće, kako se očekuje, treće po snazi u parlamentu sa 12 poslanika.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side