06.04.2018 | 13:23h ► 15:05h Berlin

Pućdemon izašao iz nemačkog zatvora, pozvao Madrid da počne dijalog

Pućdemon izašao iz nemačkog zatvora, pozvao Madrid da počne dijalog Foto: Beta, AP
Bivši katalonski lider Karles Pućdemon danas je, neposredno po izlasku iz pritvora u Nemačkoj, pozvao španske vlasti da pokrenu dijalog o pitanju nezavisnosti Katalonije i zatražio oslobađanje njegovih kolega u Madridu.

Pućdemon je pušten danas iz pritvora u Nemačkoj pošto je položio kauciju od 75.000 evra koliko je tražio nemački sud.

Tužilaštvo u Šlezvig-Holštajnu saopštilo je da je Pućdemon vlastima dostavio i adresu u Nemačkoj na kojoj će boraviti do donošenja konačne odluke o izručenju Španiji.

Pućdemon je novinarima po izlasku iz zatvora u Nojminsteru, u kojem je proveo desetak dana, rekao da je došlo je vreme za dijalog.

"Španske vlasti nemaju nikakav izgovor da ne pokrenu dijalog. Mi već godinama tražimo dijalog a kao odgovor dobili smo nasilje i represiju", rekao je on.

Pućdemon koji ostaje pod sudskim nadzorom dok traje procedura o mogućem izručenju Španiji, takođe je zatražio oslobađanje katalonskih vođa koji se bore za nezavisnost te oblasti.

"Imati političke zatvorenike u Evropskoj uniji je sramota", rekao je on.

Devet Katalonaca trenutno je u pritvoru u Španiji, među kojima šest bivših članova katalonske vlade, i bivša predsednica katalonskog parlamenta.

Nemački sud je sinoć odlučio da oslobodi Pućdemona uz sudski nadzor, odbacujući glavnu optužbu koju je protiv njega podigao Madrid - za pobunu zbog organizacije referenduma o nezavisnosti u Kataloniji u oktobru.

Nemački sud će sada razmatrati manje ozbiljnu tačku optužnice, proneveru javnih sredstava u vezi organizacije tog referenduma. Sud treba da donese odluku o tome narednih nedelja.

Do tada Pućdemon ne može da napusti Nemačku.

 

Nemačko tužilaštvo naložilo oslobađanje Pućdemona posle plaćanja kaucije

Nemačko tužilaštvo naložilo je danas hitno puštanje na slobodu smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona nakon što je on položio kauciju u iznosu od 75.000 evra.

Tužilaštvo u Šlezvig-Holštajnu saopštilo je da je Pućdemon vlastima dostavio i adresu u Nemačkoj na kojoj će boraviti do donošenja odluke o izručenju Španiji.

Nemačko pravosuđe saopštilo je sinoć da će smenjenog katalonskog lidera pustiti na slobodu pod sudskim nadzorom, precizirajući da eventualno izručenje Španiji može da se sprovede u slučaju zloupotrebe javnih sredstava, a ne zbog pobune koju mu pripisuju španske vlasti.

Pućdemon je uhapšen 25. marta u Nemačkoj dok se iz Finske vraćao u Belgiju gde se nalazio u egzilu od kraja oktobra posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije od Španije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side