Nemački zvaničnik optužio SAD da metodama Divljeg zapada dolaze do zaštitnih maski
03.04.2020 Beograd

Nemački zvaničnik optužio SAD da metodama Divljeg zapada dolaze do zaštitnih maski

Nemački zvaničnik optužio SAD da metodama Divljeg zapada dolaze do zaštitnih maski Foto: Pixabay
Ministar unutrašnjih poslova nemačke države Berlin optužio je danas SAD da koriste "metode Divljeg zapada" da bi se domogle opreme za ličnu zaštitu od koronavirusa.

Ministar Andreas Gajzel je to rekao povodom toga što je isporuka maski namenjena glavnom gradu Nemačke skrenuta dok je bila na putu iz Kine.
Nemački mediji javili su danas da je pošiljka sa stotinama hiljada maski, kupljenih od proizvođača 3M i namenjenih berlinskoj policiji, preusmerena u SAD dok je bila prebacivana iz avion u avion u Tajlandu. Prema više medija maske proizvodi u Kini američka firma 3M.

Berlinski zvaničnici potvrdili su da je oko 200.000 maski tipa FFP2, koje je Nemačka već platila, zaplenjeno na aerodromu u Bangkoku i da nisu stigle na odredište. Te maske odgovaraju američkom standardu za zaštitu N95.

Ministar unutrašnjih poslova države Berlin Andreas Gajzel je rekao da je preusmeravanje maski "čin moderne piraterije i da to nije način na koji se treba ophoditi s transatlantskim partnerima".

"Čak i u vreme globalne krize ne treba da se pribegava metodama Divljeg zapada", rekao je Gajzel.

On je rekao će tražiti od nemačke vlade da zahteva od SAD da se pridržavaju međunarodnih pravila.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan nije želeo da komentariše ove izveštaje u vreme kada su sve zemlje u potrazi za zaštitnom opremom. On je samo rekao da je loš razvoj situacije zbog jako velike svetske potražnje za tom opremom, prenosi Frans pres.

Više predsednika francuskih regiona optužili su Amerikance da im oduzimaju maske koje se Kina obavezala da će njima prodati. SAD su juče saopštile da nikad nisu od Kine kupili maske namenjene Francuskoj.

Takmičenje za kupovinu maski za zaštitu od virusa je na svetskom nivou i bespoštedno je. Ima teškoća ponekad i unutar Evropske unije gde je više zemalja članica zabranila izvoz medicinskog materijala ili odlučila da ga rekvirira, kao na primer Francuska.

Prema navodima nedeljnika Ekspres (L'Expreš) Francuska je 5. marta zaplenila na svojoj teritoriji maske koje su pripadale švedskoj firmi Melnlike (Molnlycke), i bile su namenjene za Španiju i Italiju.

Češka je takođe zaplenila maske čiji deo je trebalo da bude isporučen Italiji, prenosi Frans pres.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side