Nemački institut: Restrikcije počinju da usporavaju širenje virusa
03.04.2020 Beograd / Berlin

Nemački institut: Restrikcije počinju da usporavaju širenje virusa

Nemački institut: Restrikcije počinju da usporavaju širenje virusa Foto: Beta, AP / Michele Tantussi
Restriktivne mere u Nemačkoj počinju da usporavaju širenje novog korona virusa, ocenio je danas predsednik Instituta za suzbijanje i prevenciju bolesti "Robert Koh", prenela je agencija AFP.

"Primećujemo da se usporava širenje virusa... vidimo da to deluje", rekao je Lotar Viler novinarima, naglasivši da je neophodno da se "zadrže" uvedena obgraničenja.

Od pre nekoliko dana, jedan nosilac virusa u proseku ne zarazi više od još jedne osobe - rekao je on i dodao da se taj "stepen reprodukcije" izgleda stabilizovao. Prethodnih nedelja je u proseku jedna zaražena osoba inficirala pet do sedam ljudi.

Ukoliko se ta stopa spusti ispod jedan i bude jasno da jedna zaražena osoba u proseku zarazi manje od jedne osobe, onda će epidemija polako da prestane što je cilj, rekao je on.

Izrazio je nadu da će se dostići taj nivo u danima koji dolaze i zato je nephodno zadržati restrikcije.

Nemačka nije uvela strogu izolaciju kao Francuska ili Italija, ali zatvorene su sve škole i većina prodavnica.

Svi građani su pozvani da ostanu kod kuće kad god je to moguće, i zabranjeno je okupljanje više od dve osobe na javnom mestu bar do 19. aprila.

Stanovništvo treba više nego ikad da poštuje restrikcije, kao i propise o higijeni i socijalnom distanciranju, rekao je šef Instituta.

On je rekao da nošenje tekstilnih maske može da smanji rizik od zaražavanja drugih osoba, a da osoba koja nosi takvu masku nije time zaštićena.

Po zvaničnom bilansu Instituta, u Nemačkoj je 79.696 zaraženih korona virusom i 1.017 umrlih.

Direktor Instituta "Robert Koh" je upozorio da će broj umrlih rasti i rekao da smatra da je taj broj veći nego što je zabeleženo.

Agencija AP prenosi da je rekao da je razlog zbog kojeg je broj umrlih možda veći nego što se misli, to što kada se radi obdukcija, virus više ne može da se detektuje.

Nemačka po stopi smrtnosti od korona virusa stoji bolje od svojih evropskih suseda.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side