Nemački ekonomski stručnjaci kažu da se ekonomija te zemlje neće potpuno oporaviti pre 2022.
23.06.2020 Beograd

Nemački ekonomski stručnjaci kažu da se ekonomija te zemlje neće potpuno oporaviti pre 2022.

Nemački ekonomski stručnjaci kažu da se ekonomija te zemlje neće potpuno oporaviti pre 2022. Foto: AP/Jens Kalaene
Nemački ekonomski stručnjaci ocenjuju da se ekonomski rezultati neće vratiti na nivo pre virusa do 2022. godine, nakon oštrog pada ekonomije od 6,5 odsto ove godine usled pandemije koronavirusa.

Petočlani Nemački savet ekonomskih stručnjaka saopštio je danas da će ekonomija doživeti uspon u drugoj polovini ove godine, praćen umerenijim rastom od 4,9 odsto naredne godine, dodajući da će nezaposlenost i dalje rasti ove godine pre nego što počne da postepeno opada sledeće.

Stručnjaci kažu da najnoviji ekonomski podaci jasno pokazuju uticaj mera ograničenja putovanja, poslovanja i međuljudskog kontakta ali da se taj uticaj polako smanjuje jer je opao broj inficiranih.

Zatvaranje nemačke ekonomije će takođe uticati na još 19 zemalja koje koriste evro i kojima se ove godine predviđa pad od 8,5 odsto. Evropska komisija je prethodno procenila da će taj pad biti oko 7,75 odsto.

Eksperti raspravljaju da li oporavak treba forsirati oštrijim nastavkom aktivnosti ili se treba fokusirati na duži period slabog rasta pošto su preduzeća i investicije oslabile zbog ograničenja aktivnosti.

Nemački savet ekonomskih stručnjaka imenuje Vlada Nemačke na petogodišnji mandat, kako bi se kreatorima politike i javnosti dala nezavisna ocena stanja u ekonomiji.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side