Nemačke i švajcarske bolnice pomažu Francuskoj da zbrine obolele
24.03.2020 Strazbur

Nemačke i švajcarske bolnice pomažu Francuskoj da zbrine obolele

Nemačke i švajcarske bolnice pomažu Francuskoj da zbrine obolele Foto: Beta/AP/Jean-Francois Badias
Region grada Miluz na istočnoj francuskoj granici, koji je bio poprište sukoba Francuske i Nemačke pre dva veka, sada podstiče na solidarnost usled užasa koji je izazvao korona virus u tom regionu.


Grand Est region je epicentar širenja virusa u Francuskoj koja posle Italije i Španije ima najveći broj smrtnih slučajeva.

Dok su mnoge države zatvorile svoje granice kako bi sprečile širenje pandemije, tri nemačke države (Sar, Rajna-Palatinat i Baden Virtemberg) otvorile su bolnice za pacijente iz istočne Francuske a to je učinjeno i u pograničnim delovima Švajcarske.

Današnje scene u i oko Miluza nažalost podsećaju na francusko-pruski rat u 19. veku i krvave sukobe tokom dva svetska rata u 20. veku oko oblasti Alzas, dela Grand Est regiona, navodi AP.

Regionalni zdravstveni zvaničnici kažu da je Grand Est jednu nedelju ispred ostatka Francuske u pogledu širenja zaraze.

Prema podacima francuske vlade u tom regionu koji ima 5,5 miliona stanovnika do juče je registrovano 4.300 slučajeva zaraze dok je u regionu Pariza sa više od 12 miliona stanovnika potvrđeno 6.200 slučajeva zaraze korona virusom.

"Svakog dana imamo 8-12 ljudi koji dolaze, ne znamo šta da radimo", rekao je lekar bolnice u Miluzu Patrik Vogt. On je takođe dodao da je epidemija u punom jeku, da virus nastavlja da se širi i da dolaze pacijenti u ozbiljnom stanju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side