Nemačka zaplenila server s ukradenim podacima o postupanju američke policije
09.07.2020 Beograd

Nemačka zaplenila server s ukradenim podacima o postupanju američke policije

Nemačka zaplenila server s ukradenim podacima o postupanju američke policije Foto: AP/Regina Garcia Cano
Nemačke vlasti su po nalogu vlade SAD zaplenile kompjuterski server na kojem je bila velika količina nedavno ukradenih podataka brojnih američkih vladinih agencija.


Grupa Distribjutid dinajl ov sikrets (DDoSecrets), slična Vikiliksu, koristila je taj server za deljenje dokumenata koji prikazuju postupanje američke policije. Mnogi od tih dokumenata imali su oznaku "Samo za zvaničnu upotrebu".

Među podacima, starim i do 24 godine, nalaze se mejlovi, audio i video snimci i izveštaji policije i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Osnivačica DDoSecrets Ema Best rekla je da podaci potiču od više od 200 agencija američke vlade i da su ih dobili od pojedinca izvan službi koji je podržavao nedavne demonstracije protiv rasne nejednakosti i nasilja policije širom SAD, podstaknute ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Neki od dokumenata pružaju uvid u način na koji je policija reagovala na te proteste, navela je Best.

Upad u kompjuterske sisteme i krađa podataka krivično je delo u SAD, ali američki sudovi uporno presuđuju da novinari mogu da objavljuju ukradene dokumente sve dok nisu umešani u sam čin krađe.

Grupa DDoSecrets navodi da je novinarska organizacija koja objavljuje dokumente u javnom interesu, što je i Vikiliks radio pre nego što su ga ruski agenti iskoristili za uticanje na predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side