Nemačka vlada: Mirni protesti u SAD su više nego legitimni
02.06.2020 Beograd

Nemačka vlada: Mirni protesti u SAD su više nego legitimni

Nemačka vlada: Mirni protesti u SAD su više nego legitimni Foto : Beta/AP/Noah Berger
Mirni protesti u SAD su "razumljivi i više nego legitimni" nakon smrti Džordža Flojda, ocenio je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

"Za nas... važi pravilo da mirni protesti uvek moraju biti mogući, ali moraju biti mirni", rekao je Mas na konferenciji za novinare sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom.

Na pitanje novinara povodom protesta u više američkih gradova zbog smrti Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, Mas je izrazio nadu da "ti mirni protesti neće dovesti do novog nasilja" i da će "protesti poboljšati stvari u SAD".

"Mirna mobilizacija kojoj smo svedoci u SAD, uz brojne dirljive gestove američkih policajaca, razumljiva je i više nego legitimna", rekao je šef nemačke diplomatije.

Ministar je dodao da su njegove službe kontaktirale američke kolege kako bi se upoznale sa "tačnim okolnostima" nakon što je policija u Mineapolisu napala jednog reportera Dojče velea koji je izveštavao sa protesta.

"Novinari moraju da obavljaju svoj posao ne rizikujući sopstvenu bezbednost", ocenio je Mas koji smatra da "demokratske države moraju da primenjuju najviše norme po pitanju zaštite slobode štampe".

Američki predsednik Donald Tramp je obećao uspostavljanje reda u SAD gde se u više gradova održavaju protesti zbog smrti ovog Afroamerikanca, i zapretio da će upotrebiti vojsku.

Tramp je suočen sa najozbiljnijim građanskim protestima tokom svog mandata, pošto na stotine hiljada Amerikanaca demonstrira zbog ubistva Džordža Flojda 25. maja tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac belac koji je sada optužen za ubistvo, Derek Čuvin kolenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side