04.08.2019 | 18:29h ► 22:10h Berlin

Nemačka pozvala Rusiju da oslobodi demonstrante

Nemačka pozvala Rusiju da oslobodi demonstrante Foto: Beta / AP
Nemačka je danas pozvala Rusiju da oslobodi demonstrante koji su privedeni na protestnom skupu kojim su zahtevali učešće nezavisnih i opozicionih kandidata na septembarskim lokalnim izborima u Moskvi.

Ministar spoljnih poslova Nemačke rekao je da "hapšenja nisu u skladu sa mirnim karakterom protesta, koji su se održavali protiv isključivanja kandidata".

On je dodao da Rusija krši međunarodnu obavezu da podrži mirne proteste i slobodu govora. On je rekao da Nemačka "očekuje brzo oslobađanje svih demonstranata" i uključivanje nezavisnih kandidata koji ispunjavaju uslove za izbore u glavnom gradu Rusije.


Francuska osudila hapšenja opozicionih demonstranata u Moskvi

Francuska je osudila hapšenja opozicionih demonstranata u Moskvi kao i "očigledno prekomernu upotrebu sile koja ih je okružila", saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova te države.

U saopštenju se navodi da je Pariz "ponovio privrženost slobodi izražavanja u svim njenim oblicima, uključujući slobodu da se protestuje i učestvovanje u slobodnim i transparentnim izborima".

Pariz "poziva Rusiju da bez odlaganja pusti pritvorenike i da se pridržava obaveza koje je na sebe preuzela kao član OEBS-a i Saveta Evrope", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je jučeašnje proteste na ulicama glavnog grada opisalo kao "mirne demonstracije".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side