Francuska suspendovala isporuku oružja Turskoj zbog ofanzive u Siriji
12.10.2019 | 17:43h ► 22:00h Berlin

Francuska suspendovala isporuku oružja Turskoj zbog ofanzive u Siriji

Francuska suspendovala isporuku oružja Turskoj zbog ofanzive u Siriji Foto: Beta / AP
Francuska je odlučila da Turskoj obustavi isporuku ratne opreme koja bi mogla da se koristi u ofanzivi te zemlje protiv kurdskih boraca u Siriji, saopštila su večeras ministarstva odbrane i inostranih poslova Francuske.

"Odluka odmah stupa na snagu", navodi se u zajedničkom saopštenju i dodaje da će na sastanku šefova diplomatija Evropske unije u Luksemburgu 14. oktobra jedna od tema biti koordinacija evropskog stava o tom pitanju.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas ranije danas je rekao da Nemačka prestaje da Turskoj isporučuje oružje "koje bi moglo da se koristi na severoistoku Sirije" protiv Kurda.

"U kontekstu turske vojne ofanzive na severoistoku Sirije, (nemačka) vlada neće izdati novu dozvolu za prodaju vojne opreme koju bi Turska mogla da koristi u Siriji", rekao je Mas ne navodeći o kakvoj vrsti vojne opreme reč, ni o njenoj vrednosti.

Nemačka je 2018. godine Turskoj isporučila oružje u vrednosti od 242,8 miliona evra, a to predstavlja skoro trećinu nemačkog izvoza ratnog oružja (770,8 miliona evra).

Turskoj je u prvom kvartalu 2019. isporučeno oružje u vrednosti 184,1 miliona evra. Turska je prvi kupac oružja od Nemačke, u okviru zemalja NATO-a.

Nemačka je kao mnogo evropske zemlje osudila tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u Siriji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side