Nemačka još razmišlja - odluka u petak u podne
08.12.2011 | 07:00h ► 08:36h Brisel

Nemačka još razmišlja - odluka u petak u podne

Nemačka još razmišlja - odluka u petak u podne
Nemačka još nije donela konačnu odluku o kandidaturi Srbije a prema pisanju medija uslov je da se sa Prištinom postigne dogovor o regionalnom predstavljanju.

 

Prema pisanju Blica, na sednicei šefova diplomatija zemalja EU, Nemačka je, uz podršku Holandije, za status kandidata iznela nov uslov - da se postigne dogovor sa Prištinom o regionalnom predstavljanju Kosova. Uslov je prihvaćen i unet u zvanične zaključke Saveta ministara. Traži se, naravno, nastavak uklanjanja barikada.

Uslov o regionalnom predstavljanju, saznaje Blic iz krugova bliskih predsedniku Srbije, neće biti lako ispuniti.

Predlog Beograda je da se Kosovu omogući da prisustvuje svim regionalnim inicijativama i forumima uz odrednicu “Rezolucija SB UN 1244”. Priština se tome protivi, a Brisel kao kompromis predlaže da se koristi formulacija o “svim relevantnim rezolucijama” vezanim za Kosovo. Problem je što Srbiji ne idu na ruku sve rezolucije. Utoliko je i dogovor veoma neizvestan.

Rizici od neodobravanja kandidature

Visoki zvaničnik EU, koji nije želeo da mu se spominju ime i položaj, istakao je da "Srbiji treba dati status kandidata za članstvo da bi se povoljno uzvratilo predsedniku (Srbije Borisu) Tadiću, koji je učinio ono što je rekao da će učiniti, uključujući hapšenje (Ratka) Mladića".

"Nemci još razmišljaju o tom pitanju... ali bi odobrenje status kandidata značilo da Srbima pokažemo da smo ozbiljni. U protivnom, preti opasnost da idemo na ruku antievropskom taboru u Srbiji, i to bar na neko vreme", zaključio je funkcioner koji ima značajan položaj unutar EU.

U krugovima Unije su se i danas čule razne tvrdnje i procene o tome šta bi prvenstveno mogao biti konačan stav nemačke kancelarke Angele Merkel u času kad, u petak, vođe EU u Briselu budu odlučivali o statusu kandidata za članstvo Srbiji i, u neku ruku, s tim povezanim davanjem datuma Crnoj Gori za početak pregovora o članstvu.

Tako je jedan zvaničnik u Savetu ministara EU istakao da je "ogromna većina" zemalja-članica EU za to da se da "zeleno svetlo" za kandidaturu za članstvo Srbiji, ali je primetio da, međutim, "tvrda i zbijena manjina" smatra da Beograd nije učinio dovoljno u sređivanju stvari u vezi s Kosovom.

Zbog toga je ta "ubedljiva manjina" sklona da u susretu lidera EU istraje na zahtevu da se "odluka o kandidaturi Srbije odloži".

Velika većina u evropskoj dvadesetsedmorici smatraju da je "Srbija zaista mnogo učinila i da bi se moralo ići na uzvraćaj predsedniku (Srbije Borisu) Tadiću koji je u svemu dao i sopstveni lični zalog".

Ovaj izvor u Savetu ministara Unije dodao je da "oni drugi, pak, smatraju da Beograd treba držati na zategnutom užetu".

Ako bi se desilo, dodao je, da vođe EU moraju da odlože tu odluku zato što je za to nužna saglasnost svih zemalja članica, onda bi to verovatno značilo da bi se od Srbije očekivalo da pokaže opipljiv napredak oko sređivanja stvari vezanih za Kosovo.

"Krupan problem je, međutim, što još nikome nije jasno kakva bi bila merila po kojima bi se davala ocena o tome za Srbiju", upozorio je izvor u Briselu.

Merkelova donosi odluku u podne

Pored ogromnog diplomatskog pritiska koji se vrši na Nemačku na više frontova, kancelarka Angela Merkel preseći će u petak, 9. decembra, tačno u podne, za kada je zakazan radni deo samita Evropskog saveta, na kojem će lideri odlučivati o pitanjima proširenja.

Prema tvrdnjama dobro obaveštenih briselskih političkih krugova, u ovom trenutku bezuslovnu kandidaturu podržava čak 26 članica EU, uključujući i Austriju i Veliku Britaniju, koje su do pre samo dan zauzimale tvrđi stav prema ovom pitanju.

Ono što je prevagnulo u korist Srbije je bojazan da bi prolongiranje dodeljivanja statusa kandidata dodatno ugrozilo dijalog Beograda i Prištine i zakomplikovalo situaciju na Kosovu.

Analitičar: Nemci će možda reći "da"

Iako postoji tvrd stav Nemačke u vezi sa saradnjom Beograda i Prištine, Berlin bi mogao da u petak da "zeleno svetlo" za status kandidata Srbiji za članstvo u EU, a da zadrži mogućnost pritiska na Beograd da sarađuje s Prištinom, smatra Roza Balfur, analitičar Centra za evropsku politiku u Briselu.

Balfur ističe, u intervjuu "Politici", da bi EU morala da ima u vidu da će njena odluka imati uticaja na ceo region, ali i na političku situaciju u Srbiji, kojoj predstoje parlamentarni izbori.

Na pitanje šta će biti ako Evropski savet u petak kaže "ne" Srbiji, ona je rekla da "ovde mora da postoji svest koji je ulog predsednika Srbije Borisa Tadića u svemu tome.

"Dijalogom sa Eštonovom on je izgradio veoma dobre radne odnose sa EU. Stoga EU mora da bude svesna toga. Osim toga, sledeća godina ekonomski neće biti previše dobra za Srbiju što može da usmeri glasove na drugu stranu. Odbijanje kandidature sada ne bi bilo dobro i zbog pitanja ukupnog rezultata srpske vlade", kazala je ona.

Balfur ističe da je Srbija dosad uživala podršku onih zemalja koje smatraju da ona ima stratešku poziciju i ulogu u regionu i da bi je zbog toga trebalo "usidriti" u EU.

Iako se, kako je rekla, u Srbiji približavaju izbori, "izgleda da su sada jači argumenti tvrde pozicije Nemačke nego pozicije onih koji smatraju da treba brže da se kreće".

Ipak, ona smatra da je moguće postići kompromis i pomiriti zasad suprotstavljene stavove "dvadesetsedmorice".

Moguće je postići kompromis između ove dve pozicije i to na osnovu mišljenja koje je dala Evropska komisija, a koje navodi da Srbija treba da dobije status kandidata, ali uz to, kako je rekla, prikačeno i jedno "ali".

"To ''ali'' uključuje, ne samo da se postignu dogovori, već i primenu dogovorenog u dijalogu Beograd-Priština. Mislim da bi u petak Evropski savet trebalo da odluči da da status kandidata Srbiji, a Crnoj Gori datum početka pregovora", kazala je Balfurova.

Pozitivna odluka bila bi veoma važna jer bi dala pozitivan signal regionu a i dalje bi EU mogla da primeni svoju moć da obezbedi da i Srbija i Kosovo sprovedu dogovoreno što bi trebalo da dovede do mira i stabilizacije regiona.

Što se tiče ulaska Kosova u EU, ona je rekla da Kosovo nema nikakav sporazum sa EU i neophodno je da tek počne da pregovara o osnovama tih odnosa, što je Srbija već uradila.

"Šansa da Kosovo uđe u EU meri se u generacijama, imajući u vidu situaciju u njegovoj ekonomiji, vladavini prava, izolovanosti u regionu, čak su mu male šanse i da uskoro dođe do vizne liberalizacije. Možda je istina da je Srbija pod mnogo većim pritiskom ali joj je ulog mnogo veći", kazala je ona.

Balfur smatra to mozda nisu dovoljni podsticaji za Kosovo i da Priština nije dovoljno posvećena dijalogu, jer želi priznanje državnosti, a toga nema u dijalogu Beograd-Priština.

autor: AM izvor: Blic/Beta/Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.12.2011, 15:43h Lazar (1)

    Strastveni sam zagovornik evrointegracija Srbije još od šanse koju smo imali sa Antom Markovićem. Ali ako sada ne dobijemo kandidaturu, onda se valja okrenuti ka Rusiji i evroazijskoj uniji. Mi ne smemo više da budemo u čekaonici, dolaze jako teška vremena. A osim toga, uveren sam da bi deklaracija raspoloženja ka evroazijskoj uniji - ubrzala naše evrointegracije.

  • 8.12.2011, 15:12h Gotovo je (1)

    Mi smo vec navikli na ovakve situacije i na ovakvu vrstu neizvesnosti. Stvorili smo i odbrambeni mehanizam, koji je sadrzan u odgovoru: "Bas me briga". Dosta nam je vise svega, sta god da bude sutra. Ako Svabama odgovara anarhija i nova muka na Balkanu, neka tako i bude. Nama je svejedno, navikli smo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side