Nemačka i Francuska predložile 500 milijardi evra za opravak ekonomije EU
18.05.2020 Beograd

Nemačka i Francuska predložile 500 milijardi evra za opravak ekonomije EU

Nemačka i Francuska predložile 500 milijardi evra za opravak ekonomije EU Foto: Beta/AP/Kay Nietfeld
Lideri Nemačke i Francuske predložili su danas fond od 500 milijardi evra za oporavak evropske ekonomije koje je pogodila pandemija.


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron naveli su u zajedničkoj izjavi da će u predloženom fondu nastojati da osiguraju da se sredstva iz budžeta Evropske unije koristite za pomoć sektorima i regionima koji su posebno pogođeni izbijanjem pandemije.

Makron je rekao da će se, prema tom predlogu, 27 zemalja EU zajedno zadužiti na finansijskim tržištima i iskoristiti 500 milijardi evra za osiguranje finansiranja najteže pogođenih ekonomskim sektora i regiona.

"Predlažemo da napravimo stvarne transfere (novca) ... to je veliki korak", rekao je danas Makron.

Dvoje lidera su rekli da će tražiti "hitan dogovor" o budžetu EU i predloženom fondu za oporavak, koji će verovatno naići na otpor "fiskalnih jastrebova u bloku", kao što je Holandija.

Merkel je rekla da "zbog neobične prirode krize biramo neobičan put".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da pozdravlja priedlog: "Priznaje opseg i veličinu ekonomskog izazova sa kojim se Evropa suočava, i opravdano stavlja akcenat na pronalaženju rešenja u čijoj je osnovi evropski budžet"

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side