Nemačka: Demokratski eufemizam
31.03.2020 Beograd

Nemačka: Demokratski eufemizam

Nemačka: Demokratski eufemizam Foto: AP/Markus Schreiber
U poslednje vreme nesložna velika koalicija praktikuje složnost po svim pitanjima života u kriznim uslovima. U ovakvoj atmosferi “nacionalnog spasa” začuđuje, a ne bi trebalo, svađalačka bura među članovima i pokrajinskim premijerima vladajuće stranke hrišćanskih demokrata

Piše: Jelena Volić Helbuš, specijalno za NM iz Berlina
 

Vanredna stanja u Nemačkoj, kojih je u posleratnoj istoriji bilo nekoliko, po pravilu su periodi političke sloge, tzv. “mira na dvoru” – korona kriza je dobar primer za ovo pravilo. Poslednja inicijativa “drastičnog redukovanja socijalnih kontakata među građanima” u Bundestagu je, navodno, jednoglasno izglasana.
Opozicija je ovih dana izuzetno štedljiva sa svojim inače glasnim i džangrizavim kritikama, što je zapravo i njena osnovna delatnost po pravilima demokratskog višeglasja. “Naravno da ćemo kritikovati vladu kada to bude neophodno, ali saradnja je trenutno mnogo bitnija”, izjavila je šefica poslaničkog kluba Zelenih Katrin Gering Ekart. U poslednje vreme nesložna velika koalicija praktikuje složnost po svim pitanjima života u kriznim uslovima.

SUDAR DVA POLITIČKA EGOIZMA: U ovakvoj atmosferi “nacionalnog spasa” začuđuje, a ne bi trebalo, svađalačka bura na najvišem političkom nivou među članovima i pokrajinskim premijerima vladajuće stranke hrišćanskih demokrata. Pri izglasavanju jedinstvenih mera u cilju zauzdavanja pandemije koronavirusa javno su ušli u konflikt premijeri dve najveće nemačke pokrajine – Armin Lašet iz Severne Rajne-Vestfalije i Markus Zeder iz Bavarske, jedan član Hrišćanske demokratske partije, a drugi predsednik sestrinske Hrišćanske socijalne unije, koja je aktivna samo na području Bavarske, pokrajine koja najviše insistira na svojoj političkoj nezavisnosti.

Kancelarka Angela Merkel morala je da preuzme ulogu medijatora. Žuta štampa u Nemačkoj sumnja da se iza toga krije sudar dva politička egoizma, dva alfa-mužjaka i želja za političkim profilisanjem u predfazama borbe “za presto”, koja je, virus tamo ili vamo, već počela – predsedavajuća stolica hrišćanskih demokrata posle ostavke Anegret Kramp-Karenbauer ispražnjena je, a odluka o kandidatu konzervativaca za predstojeće savezne izbore još nije doneta.
Izborna trka je de fakto počela, i to žestokom diskusijom oko titulisanja mera opšteg naloženog karantina – pojma “zabrane socijalnih kontakata” ili “ograničenja kretanja”, a sve u cilju “očuvanja najviših principa demokratskih sloboda”. Markus Zeder se poslednjih nedelja istakao “državničkim stavom” i “političkom stamenošću” u upravljanju svojom pokrajinom, koja je teško pogođena virusom i koja prednjači u rigoroznosti mera za obuzdavanje pandemije. Politički apetiti Zedera jasni su od samog početka – kancelarska stolica, što bi bio presedan u istoriji nemačke državnosti.

Lašet kao premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine smatra da njemu po pravilu pripada tron. Druga dva kandidata, koja su sve do korona krize smatrani favoritima, Fridrih Merc i Norbert Retgen potpuno su nestali iz javnog života Nemačke.

“SHUT DOWN” MODUS: Na današnji dan, 23. marta, Nemačka broji 29.000 obolelih od virusa i 119 smrtnih slučajeva. Zemlja je u potpunom “shut down” modusu – kretanje je dozvoljeno samo u grupama od po dvoje ljudi, javni život se odvija u medijima, samousluge su kompletno opskrbljene, panične kupovine posle prvog šoka redovno izostaju, bolnice su spremne i rade punim kapacitetima.

Problem je klinički personal, o čemu se već godinama vodi debata. Taj problem neće biti lako rešen, pošto je neophodno uvesti hiljade i hiljade medicinskog pomoćnog osoblja, a zakoni za to još uvek nisu pripremljeni. Proizvođači respiratora i kreveta za intenzivnu negu su domaći, izvoz je prekinut, pošto su granice zatvorene. Kolone prevoznika na granici između Poljske i Nemačke beskrajne su.

Ministar finansija i zamenik kancelarke iz redova socijaldemokrata Olaf Šolc i njegov kolega Peter Altmajer, ministar privrede iz redova hrišćanskih demokrata, u utorak 24. marta predstavili su paket pomoći vlade ugroženim građanima u vrednosti od 156 milijardi evra.

Nema sumnje, Nemačka dokazuje da je dobro organizovano društvo, ali ni ona nije sigurna od ambicija pojedinaca iz redova sopstvenih profesionalnih političara. Čuju se glasovi upozorenja, nema ih malo, veoma moderatni i uravnoteženi, koji ukazuju na svojevoljno i mirno predavanje demokratski zagarantovanih sloboda zarad “preživljavanja”, “zaštite”, “očuvanja” i “solidarnosti”.

ISTORIJSKI ZADATAK: Građani su spremni da bez reči žrtvuju slobodu. To je činjenica. Pitanje je koliko dugo. “Mi smo demokratija. Ne živimo od prinude već od znanja koje delimo i zajedničkog delovanja. Ovo je istorijski zadatak i samo ga zajedno možemo rešiti”, rekla je kancelarka Angela Merkel, obraćajući se 18. marta naciji. Zbog toga je danas na snazi “ograničavanje socijalnih kontakata građana”, a ne “ograničenje kretanja”.

Sloboda misli nalaže konstantno stanje sumnje u izrečeno. Nameće se pitanje prioriteta u jednom slobodnom demokratskom društvu – da li budućnost dočekujemo uplašeni ili spremni da se suočimo sa stanjem koje smo sami proizveli u svom obesnom uživanju u bezgraničnim slobodama jednih, a na leđima bezgranične nemaštine i patnje drugih.

“Mi smo demokratija” podrazumeva i brisanje teme migranata s političkog dnevnog reda, ponovno uspostavljanje nacionalnih korpusa i granica u Evropi, za koju smo se borili, uvođenje policije i vojske u svakodnevni život, čime se ekzekutivi daje opasna prednost nad legislativom. Zabrana svakog oblika građanskog okupljanja i samoorganizovanja.

Hoćemo li tako rešavati sve probleme koje 21. vek stavlja pred čovečanstvo? Znanje svaka generacija mora da stiče, ono se, nažalost, ne prenosi genetski. Sloboda se svakodnevno brani, kao i demokratija. Mislim da bi upravo zemlje Evrope to morale dobro da znaju, one su to iskustvo platile krvlju.

*Ceo broj nedeljnika Novi magazin možete besplatno pročitati OVDE.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side