16.05.2018 Ženeva

Nekoliko zemalja u UN pozvalo Kubu da poštuje ljudska prava

Nekoliko zemalja u UN pozvalo Kubu da poštuje ljudska prava Foto: pixabay
Nekoliko zemalja pozvalo je danas Kubu da prekine represiju nad aktivistima za ljudska prava na sastanku UN u Ženevi tokom kojeg je šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges optužio one koji žele promenu vlasti na Kubi da su "strani agenti".

Taj poziv dolazi pošto je Visoki komesarijat UN za ljudska prava prošle nedelje saopštio da je nekoliko kubanskih zvaničnika sprečilo određen broj aktivista za ljudska prava i predstavnika civilnog društva da putuju u inostranstvo i prisustvuju jednom sastanku sa zvaničnicima UN-a.

Rodriges je danas na sastanku Saveta UN za ljudska prava rekao da je prioritetna obaveza svake države garancija poštovanja ljudskih prava.

"Međutim, ne može da se smeni, u okviru nekog plana promene režima iz inostranstva, politički sistem i ustavni poredak koju su Kubanci slobodno izabrali", dodao je kubanski ministar i dodao da su oni koji deluju na takav načnin, agenti zapadnihh zemalja u službi neke strane sile.

Kuba je okrenula novi list u svojoj istoriji 19. aprila, imenovanjem Migela Dijasa-Kanela kao naslednika Raula Kastra.

Zapadne zemlje i dalje kritikuju Kubu zbog ljudskih prava. Među njima su SAD, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, koje su zatražile da se prekine zlostavljanje aktivista i omogući njihovo slobodno kretanje.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side