17.02.2018 Pariz

Nekadašnji čileanski gerilac privremeno pušten pre mogućeg izručenja

Nekadašnji čileanski gerilac privremeno pušten pre mogućeg izručenja Foto: pixabay
Nekadašnji čileanski gerilski vođa Rikardo Palma Salamanka koga su čilanske vlasti osudile na doživotni zatvor, pušten je danas u Francuskoj gde je uhapšen posle 22 godine bekstva, na privremenu slobodu dok se čeka odluka o njegovom eventualnom izručenju, rečeno je iz suda.

Salamanka (48), zvani "El Negro", osuđen je jer je 1991. ubio Haimea Gusmana, čileanskog senatora i ideologa desničarskog režima Augusta Pinočea (1973-1990), a uhapšen je u četvrtak dok je prolazio kroz Francusku na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje.

Odmah je stavljen u pritvor, a danas je izveden pred sud i upoznat s čileanskim zahtevom za hapšenje i verovatnim zahtevom za izručenje.

Prema agencijama, čileanska ambasadorka u Parizu je već preduzela korake u vezi s tim.

Do donošenja odluke, Salamanka će biti na slobodi ali mu je zabranjeno da napušta Francusku i svaki dan se mora javljati policiji.

Salamanka je bio vođa gerilske grupe Patriotski front Manuela Rodrigesa (FPMR), a 1996. pobegao je helikopterom iz zatvora u Santjagu s još trojicom lidera tog revolucionarnog pokreta. U zatvoru je bio od 1994.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side