25.12.2017 Istanbul

Negodovanja u Turskoj zbog zakona o pomilovanju

Negodovanja u Turskoj zbog zakona o pomilovanju Foto: Pixabay
Novi turski zakon koji garantuje imunitet civilima za koje se smatra da su pomogli u sprečavanju prošlogodišnjeg neuspelog državnog udara, izazvao je danas negodovanje u toj zemlji.

Kritičari te mere strahuju da bi ona mogla da dovede do nekažnjenog nasilja, uključujući moguće formiranje odreda smrti.

U novom, juče usvojenom zakonu navodi se da građani koji su radili na "gušenju" pokušaja puča u julu 2016. godine, neće biti krivično gonjeni zbog toga. Ta mera se do sada odnosila samo na zvaničnike i pripadnike bezbednosnih snaga.

Turske vlasti tvrde da iza neuspelog puča stoji organizacija islamskog propovednika Fetulaha Gulena koji živi u SAD i negira optužbe.

U noći 15. na 16. jul 2016. godine poginulo je oko 250 ljudi koji su se suprotstavili pučistima, a povređeno ih je 2.193. Poginula su i najmanje 34 navodna učesnika u državnom udaru.

Retko kritički nastrojen, bivši predsednik Turske Abdulah Gul, saveznik aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdogana, nazvao je novi zakon "zabrinjavajućim" i rekao da tu odluku treba preispitati.

Nova opoziciona Dobra stranka (IYI) saopštila je da bi zakon mogao da podstakne grupe da napadaju i ubijaju demonstrante i da to povežu s neuspelim udarom.

Zbog navodnih veza s Gulenom od jula prošle godine u Turskoj je uhapšeno oko 50.000 ljudi, a sudi se i novinarima i opozicionim poslanicima.

Juče je u Turskoj usvojen još jedan zakon kojim je otpušteno 2.756 javnih službenika, a njih 115 vraćeno na posao, čime je broj otpuštenih javnih službenika povećan na iznad 110.000 ljudi.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side