NDP: Vodi Tadić; SNSD: Vodi Dodik
12.10.2014 Banjaluka

NDP: Vodi Tadić; SNSD: Vodi Dodik

NDP: Vodi Tadić; SNSD: Vodi Dodik Foto: Beta/AP
Iz štabova stranaka u Republici Srpskoj večeras, nakon zatvaranja biračkih mesta, dolaze oprečne informacije o tome koji je kandidat za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva u prednosti.

Potpredsednik SNSD Nebojša Radmanović negirao je da kandidati te stranke za predsednika Srpske i Predsedništvo BiH, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, zaostaju za protivkandidatima iz koalicije Savez za promene Ognjena Tadića i Mladena Ivanića.

Radmanović je, kako su preneli mediji, kaže da rezultati za predsednika Srpske dolaze sporije.

"Sve što kažem sada za 15 minuta može izgledati drugačije. U SNSD smo zadovoljni izlaznošći, to pokazuje da građani žele da kažu šta misle i o ovoj i o nekoj, eventualno, drugoj vlasti. SNSD u ovom momentu ima rezultate koji kažu da Željka Cvijanović vodi ispred Mladena Ivanića sa 52,3 posto. Ivanić ima 47,6 posto", tvrdi Radmanović.

Kada je u pitanju izbor za predsednika RS, u SNSD tvrde da Dodik vodi sa 53,9 posto, a da je Tadić dobio 46,1 posto, prema do sada izbrojanim glasovima.

Predsednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je večeras da, prema informacija koje ima ta stranka, u istočnom delu Srpske vode kandidati Saveza za promene Tadić i Ivanić.

"Iz Banja Luke samo iz naših štabova imamo 4.000 prebrojanih glasova, prema kojima je izjednačen rezultat između Ivanića i kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Željke Cvijanović", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci u prvom obraćanju iz Izbornog štaba NDP-a.

Čavić je rekao da NDP očekuje pobedu opozicije i apelovao na vlast i građane da prihvate rezultate demokratskih izbora.

Opšti izbori u BiH, Federaciji I Republici Srpskoj su, prema oceni OEBS-a i domaćih političkih lidera, protekli u demokratskih atmosferi, a stranke saopštavaju prve nezvanične rezultate, ali i pritužbe na nepravilnosti.

IZ PDP-a, okosnice koalicionog Saveza za promene, tvrde da na osnovu prebrojanih glasaova na manjim glasačkim mestima Mladen Ivanić za Predsedništvo BiH i Ognjen Tadić za predsednika RS-a, ubedljivo vode ispred Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Potpredsednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da svi preliminarni rezultati ukazuju na veću izlaznost u odnosu na prethodne opšte izbore, ali i da je bilo pokušaja onemogućavanja rada posmatračima SNSD-a.

"Pozivam sve političke subjekte da ovaj proces uredno završimo i po slobodnoj volji građana", rekao je Radojičić i dodao da su se na društvenim mrežama pojavile određene dezinformacije, prenela je RTRS.

SNSD poštuje slobodnu volju građana u RS i BiH, a konačni i validni su podaci samo oni koje saopšti Centralna izborna komisija, rekao je večeras Radojčić.

U PDP-u, prenose mediji, izrazili su zadovoljstvo zbog velikog broja izlaznosti glasača u RS-u.

"Izlaznost je bila oko 60 posto, što znači da su građani u velikom broju odlučili da izađu, glasaju I odluče o svojoj budućnosti. Savez za promene to posebno raduje, jer velika izlaznost je pokazatelj volje građana za promenama u RS-u. Očekujemo nadmoćnu pobedu kandidata ''Saveza za promjene'', rekao je funkcioner PDP-a Branislav Borenović.

Rezultati, dodao je, pristižu i dolaze sa manjih biračkih mesta i prema podacima kojima raspolaže ta stranka, kako je rekao, vodi u nekih 57 biračkih mesta.

“Razlika je izuzetno velika u korist Ivanića i Tadića", kazao je Borenović novinarima.

Mediji prenose da, prema informacijama iz izbornih štabova stranaka, Ivanić vodi sa 64,5, dok Cvijanović ima 35,02 odsto glasova.

autor: VS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja