NATO: Rusija nije meta velike američke vojne vežbe u Evropi koja će biti održana na proleće
03.02.2020 Brisel

NATO: Rusija nije meta velike američke vojne vežbe u Evropi koja će biti održana na proleće

NATO: Rusija nije meta velike američke vojne vežbe u Evropi koja će biti održana na proleće Foto: PrtScn
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da Rusija nije meta velike američke vojne vežbe u Evropi.

Vežba nazvana Branilac-Evropa 20 (Defender-Europe 20) predstavljaće najveće raspoređivanje američkih snaga u Evropi u poslednjih 25 godina.

U vežbi koja će biti održana u maju i junu u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama će učestvovati oko 37.000 vojnika iz 18 zemalja.

"Ta vojna vežba pokazuje snažno angažovanje SAD prema NATO i za slobodu i bezbednost Evrope", rekao je Stoltenberg za Frans pres.

On je dodao da vežba "nije uperena ni protiv jedne zemlje posebno " i da "treba da pokaže kapacitet brzog raspoređivanja američkih snaga u Evropi da pomognu u zaštiti saveznika NATO u slučaju potrebe.

Dolazak prvog, britanskog broda koji prevozi opremu očekuje se danas u belgijskoj luci Antverpen. ; Posle više godina smanjenjivanja vojnih snaga u Evropi od Hladnog rata ovo vanredno raspoređivanje odražava strateški poremećaj izazvan ruskim pripajanjem Krima 2014. godine, navodi Frans pres.

Oko 20.000 dodatnih američkih vojnika treba da se pridruže kontigentu od 9.000 vojnika koji se već nalaze na evropskom tlu u okviru ovog novog raspoređivanja da pokažu vojnu snagu SAD, rekao je u decembru američki general Kristofer Kavoli, kada je predstavljao vežbu.

Stoltenberg je rekao da je NATO defanzivna alijansa i da se ovde se radi o defanzivnoj vežbi.

"Ne tražimo konfrontaciju sa Rusijom ali realnost je da su nedavne aktivnosti te zemlje smanjile stabilnost i bezbednost", dodao je Stoltenberg.

On je rekao i da Rusija ima pravo da se oseća bezbedno unutar svojih granica kao i zemlje članice Alijanse i dodao je u skladu sa pravilima o tim pitanjima Vašington o vojnoj vežbi obavestio Rusiju i druge zemlje članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side