18.03.2019 | 11:51h ► 16:54h Utrecht

U napadu u Utrehtu ubijene tri osobe, ranjeno devet

U napadu u Utrehtu ubijene tri osobe, ranjeno devet Foto: Beta / AP
U oružanom napadu u tramvaju u holandskom gradu Utrehtu danas su ubijene tri osobe i ranjeno devet, a potraga za osumnjičenim je u toku.

Vlasti su odmah podigle na najviši nivo stepen uzbune u oblasti napada, a gradonačelnik Utrehta Jan van Zanen rekao je da je "teroristički motiv" za napad najverovatnija teorija.

"Ne možemo da isključimo, štaviše, pretpostavljamo da je u pitanju teroristički motiv. Verovatno je bio jedan napadač, ali moglo bi da ih bude i više", kazao je Van Zanen.

On je naveo da su tri od devet ranjenih osoba u teškom stanju.

Nekoliko sati posle napada, policija Utrehta objavila je sliku 37-godišnjeg Gokmana Tanisa, rođenog u Turskoj, i pozvala građane da mu ne prilaze ako ga primete. On na slici ima bradu i stoji u javnom prevozu.

Holandska vojna policija je posebno u pripravnosti na aerodromima i najvažnijim zgradama u zemlji dok traje potraga za osumnjičenim. Policija, uključujući njene teško naoružane pripadnike, preplavila je jutros stambenu oblast u kojoj je došlo do pucnjave u tramvaju, na raskrsnici sa gustim saobraćajem.

Oni su kasnije podigli beli šator na mestu gde se videlo kako telo leži pored tramvaja.

Holandski premijer Mark Rute nazvao je situaciju "veoma zabrinjavajućom".

 

Za napad u Utrehtu osumnjičen 37-godišnji muškarac rođen u Turskoj

Holandska policija je saopštila da je za jutrošnji oružani napad u tramvaju u Utrehtu, u kojem je jedna osoba poginula, a više ih je povređeno, osumnjičen 37-godišnji Gokman Tanis, rođen u Turskoj.

Potraga za osumnjičenim je u toku. Policija je objavila sliku muškarca s bradom koji sedi u javnom prevozu i pozvala građane da mu ne prilaze ako ga primete.

Vlasti su odmah podigle na najviši nivo stepen uzbune u oblasti napada i navele da razmatraju mogućnost "terorističkog motiva" za napad. Holandska vojna policija je posebno u pripravnosti na aerodromima i najvažnijim zgradama u zemlji dok traje potraga za osumnjičenim.

Policija, uključujući njene teško naoružane pripadnike, preplavila je oblast u kojoj je došlo do pucnjave u tramvaju, na raskrsnici sa gustim saobraćajem, u stambenoj oblasti.

Oni su kasnije podigli beli šator na mestu gde se videlo kako telo leži pored tramvaja. Holandski premijer Mark Rute nazvao je situaciju "veoma zabrinjavajućom". Policija je navela da za sada niko nije uhapšen zbog tog slučaja i da je jedno od mogućih objašnjenja da je napadač pobegao automobilom.

Vlasti ne isključuju mogućnost da je bilo više od jednog napadača. Nemačka policija je pojačala nadzor na granici s Holandijom i na putevima i blisko sarađuje s policijom Holandije.

 

autor: AP izvor: n1/Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side