Najmanje tri demonstranta poginula u Iraku
05.11.2019 Bagdad

Najmanje tri demonstranta poginula u Iraku

Najmanje tri demonstranta poginula u Iraku Foto: Beta/AP/Khalid Mohammed
Najmanje tri iračka demonstranta poginula su u sukobima s bezbednosnim snagama na jugu Iraka, izjavili su danas zvaničnici, dok su vlasti pokušavale da otvore glavnu luku u zemlji koju učesnici protesta tri dana blokiraju.

 

Bezbednosni i zdravstveni zvaničnici su naveli da je u lučkom mestu Um Kasr, ključnom naftnom terminalu u Persijskom zalivu, ubijen jedan demonstrant i da je osam ranjeno, dok je Iračka visoka komisija za ljudska prava navela da su u sukobima u mestu Šatrah ubijene dve osobe i da su 23 ranjene.

Neimenovan zvaničnici su naveli da su bezbednosne snage u Um Kasru koristile bojevu municiju i suzavac i da su demonstranti zaplenili oklopno vozilo.

Iračke bezbednosne snage su od 1. oktobra ubile najmanje 267 demonstranata tokom dva velika talasa demonstracija u Bagdadu i širom većinsiki šiitskog juga zemlje.

Demonstranti traže potpuno preoblikovanje političkog sistema uspostavljenog posle invazije iz 2003. godine koju su predvodile SAD, i optužuju vladu i vodeće partije za korupciju i nekompetentnost u ekonomiji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side