17.06.2018 Managva

Najmanje osam mrtvih u neredima u Nikaragvi

Najmanje osam mrtvih u neredima u Nikaragvi Foto: Beta, AP
Najmanje osam ljudi poginulo je u neredima u glavnom gradu Nikaragve, Managvi, čime je broj mrtvih od početka antivladinih protesta pre dva meseca dostigao 178.


Šest od osam novih žrtva su iz iste porodice čiju je kuću zapalila grupa maskiranih muškaraca kada su na nju bacili zapaljivu bombu, a ostalo dvoje su napadnuti kada su sklanjali barikadu s jednog puta, navela je policija u saopštenju.

Opozicija poslednja dva meseca traži odlazak predsednika Danijela Ortege,72, heroja sandinističke revolucije koji je vodio zemlju od 1979. do 1990. i vratio se na vlast 2007, posle svrgavanja diktatora Anastasija Somose.

Vlada i opozicija su u petak postigli dogovor koji dozvoljava posmatračima za odbranu ljudskih prava da ispitaju nasilje.

Predstavnici opozicije prihvatili su ključni zahtev vlasti uključujući plan za sklanjanje barikada postavljenih da spreče prolazak policije za razbijanje demonstracija, saopštila je katolička crkva koja je posrednik u tom sukobu.

Prema navodima kardinala Leopolda Brenesa katolička crkva tražila je od Ortege da pomeri unapred naredne opšte izbore na 2019. godinu, dve godine pre roka. Predsednik nije prihvatio taj zahtev i samo je ponovio da su spremni da saslušaju sve predloge koji ulaze u institucionalni i ustavni okvir.

Neredi su počeli kada je policija grubo rasterala demonstracije 18. aprila protiv socijalne nesigurnosti. Opozicija je podigla barikade na više od dve trećine puteva u zemlji što znatno remeti isporuku robe i regionalnu trgovinu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side